Erasmus Rotterdamilainen oli renessanssifilosofi, jonka tunnetuin teos oli nimeltään Tyhmyyden ylistys. Siinä Tyhmyys esiintyy yhtenä jumalista, isänään Plutos (”Rikkaus”) ja äitinään Neotes (”Nuorekkuus”), hoitajinaan nymfit Methe (”Juopumus”) ja Apaidia (”Tietämättömyys”), seuranaan Filautia (”Itserakkaus”), Kolakia (”Imartelu”), Lethe (”Huonomuistisuus”), Misoponia (”Työnkaihtaja”), Hedone (”Aistillisuus”), Anoia (”Vähäjärkisyys”), Tryfe (”Ylellisyys”), Komos (”Mässääjä”) ja Eegretos Hypnos (”Kuolemankaltainen uni”).

Tyhmyys on siis rikkauden ja nuorekkuuden poika – mielenkiintoista… (mutta helppo uskoa, kun ajatellaan vaikkapa Paris Hiltonia). Sen voin todellakin uskoa, että tyhmyyttä ruokkivat ja pitävät yllä juopumus, tietämättömyys, itserakkaus, imartelu, vähäjärkisyys ja ylellisyys. Miksei mässääminenkin, omalla tavallaan. Huonomuistisuutta ja tyhmyyttä en suoralta kädeltä yhdistäisi, ja työn kaihtamisen ja aistillisuuden yhdistäminen tyhmyyteen juontanee juurensa kristillisiin moraalikäsityksiin. Tuo kuolemankaltainen uni on kiinnostava „nymfi”. En todellakaan tiedä, mitä sillä tarkoitetaan. Unien näkemättömyyttä?

Huonoina hetkinä tunnen, että koko elämäni on ollut yhtä tyhmyyden ylistystä. Viime vuosien treeniprojektini ovat olleet yksi osa laajemmasta pyrkimyksestä pois itseaiheutetusta (tyhmyyden) kehästä. Aika ajoin etenemiseni on ollut silkkaa ravunkävelyä. Mutta ilmeisesti jotakin on kuitenkin tapahtunut, koska sisälläni on koko ajan tunne henkisestä eteenpäinmenosta.

Tänä vuonna ensimmäisen „projektini” on tunteitten vapautustekniikan opiskelu. EFT (Emotional freedom techniques) on Gary Craigin akupunktion ja eräiden muiden parannustekniikoiden pohjalta kehittämä menetelmä, jolla voidaan vapautua negatiivisista tunteista, fobioista yms. ja vaikuttaa erilaisiin terveyden häiriötiloihin. Koko juttu kuulostaa ensi alkuun täydeltä new age -hömpältä, mutta Craig on tekniikkansa avulla menestyksellisesti hoitanut esimerkiksi pahoin traumatisoituneita Vietnamin sodan veteraaneja. Olen kuullut tekniikkaa käyttävistä suomalaisterapeuteista, ja ystäviltäni „todistajanlausuntoja” sen toimivuudesta.

En kärsi negatiivisista tunteista, vihasta tai kaunasta. Sen sijaan päämääräni on vapautua fobioistani. Yritän oppia kohtaamaan pelkoni. Ensimmäiseksi käsiteltäväksi aiheeksi olen ottanut käärmepelkoni.

Olen lähdössä savannivaellukselle toukokuussa. Kohteessamme (Botswanassa) on kobria ja muita vekkuleita hyppykäärmeitä. Osan ajasta patikoimme jalkaisin (rangerin ja jäljittäjän kanssa) savannilla. Olen jo lukenut aiheesta, miten kohdata tiikerit ja leijonat. Suhtaudun niihin pelonsekaisella kunnioituksella – mutta en pelkää etukäteen hysteerisesti kuten käärmeitä. Aiemmalta Afrikan reissulta muistan, miten välttää skorpioneja (esimerkiksi vaelluskengät on ennen jalkaan laittamista aina käännettävä ja ravistettava). En pelkää malariarokotteen aiheuttamia hallusinaatioita, en edelliskerrallakaan sellaisia kokenut. En pelkää malariaa levittäviä hyttysiä, niiltä voi suojautua helpoin konstein ainakin 80%:sesti. En pelkää edes koleraa, joka tiettävästi on alkanut taas levitä eteläisessä Afrikassa. Pitää vain ottaa selvää, mitä sen asian eteen on syytä tehdä. Jostakin kumman syystä korkean paikan kammoni ei koske lentokoneita. Joten minua ei pelota lentäminen pienkoneella. Jäljelle jäävät vain ne käärmeet… No joo, kyllä minä krokotiilejäkin pelkään. Katselen niitä mieluummin etäältä. Olen suonut itselleni sen maitoilun, että en lähde kanoottiretkelle Okavango Deltalla.  Siellä riskinä on häiritä virtahepoa ja joutua veden varaan. Matkaoppaassamme todetaan humoristisesti, että keinoista suojautua krokotiilin hyökkäykseltä ei osata kertoa mitään, koska kukaan ei ole palannut kertomaan…

Minulla ei ole aavistustakaan, mistä hysteerinen käärmepelkoni johtuu. Joten kevään mielenkiintoinen projekti tulee olemaan omien pelkojeni kohtaaminen. Tätä yritän purkaa EFT:llä. Toinen syvä pelkoni, rakkaimman menettämisen pelko, on kai sitten sellainen, jolle ei mahda mitään.

Toinen tämän vuoden projektini tulee olemaan kiinalaiseen lääketieteeseen (ja siihen olennaisesti liittyvään ravitsemusoppiin) tutustuminen. Yritän paneutua taolaiseen filosofiaan ja saada syvyyttä ja säännöllisyyttä tiikeri qigong -treeneihini.

Ylipäätään yritän yhä löytää tavan, jolla treenit nivoutuisivat muuhun elämään jotenkin orgaanisesti. Olen jo hiukan tavoittanut sitä, mutta asia kaipaa hiomista vielä. En siis halua tunnetta, että on jokin treenien ja rutiinien pakkopaita, vaan että elämä soljuu pakotta ja liikunta on osa olemista ja elämistä aivan samalla tavoin kuin hengittäminen, tai jos se on liian korkealentoinen tavoite, niin kuin syöminen ja rakasteleminen.

Näillä eväillä pyrin pois tyhmyyden ylistyksen kehästä.

(No niin, Kukka ja Marko: kävikö tämä uuden vuoden puheenvuorosta : )?)

Lähde: Wikipedia/Erasmus Rotterdamilainen:Tyhmyyden ylistys. (Alkuteos: Moriae encomium, 1509.) Suomennos: Kauko Kare.

Mainokset