En pidä seksismistä. Minusta on aika kauheata katsoa, kun jo pikkutytöt puetaan seksikkäisiin vaatteisiin (eivätkö vanhemmat ymmärrä vai halua ymmärtää?).  En  kannata ulkonäkö- tai suorituspaineita. Mutta olen ehdottomasti terveen seksuaalisuuden toteuttamisen kannattaja (ja terveellä seksuaalisuudella tarkoitan kahden aikuisen välistä yhteiseen sopimukseen  perustuvaa seksuaalista kanssakäymistä).

Seksin harrastamisella on mielihyvän saamisen lisäksi myös terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Seksin harrastaminen on hyödyksi keholle monella, yllättävälläkin tavalla, kertoo seksiterapeutti Joy Davidson WebMD-terveyssivustolla.

Davidsonin ja muiden asiantujoiden mukaan rakastelu edistää terveyttä seuraavin tavoin:

1. Rakastelu lievittää stressiä

Biological Psychology -lehden mukaan verenpaine laskee seksin aikana ja stressioireet vähenevät.

2. Seksi vahvistaa immuniteettisuojaa

Tyydyttävä seksielämä vaikuttaa positiivisesti myös yleiseen hyvinvointiin. Wilkes University:ssä tutkittiin 112 opiskelijaa, jotka raportoivat kuinka usein he harrastivat seksiä. Tutkimuksessa ilmeni, että säännöllisesti ja vähintään kaksi kertaa viikossa seksiä harrastaneilla oli elimistössään enemmän immunoglobuliini A -nimistä vasta-ainetta kuin harvemmin ja epässäännöllisemmin seksiä harrastaneilla opiskelijoilla. Kyseinen vasta-aine suojaa elimistöä esimerkiksi flunssalta ja muilta tulehduksilta.

3. Rakastelu polttaa kaloreita

Puolen tunnin rakastelu polttaa vähintään noin 85 kaloria. WebMD-sivuston laskelmien mukaan painoaan voi pudottaa noin 3 700 kalorilla, jos puolen tunnin sessioita harrastaa 42 kertaa.

4. Seksin harrastaminen voi vähentää verenkierron häiriöitä

Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että kahdesti tai useammin viikossa seksiä harrastaneiden riski saada sydänkohtaus oli pienempi kuin niillä, jotka harrastivat sitä kerran kuukaudessa tai harvemmin.

5. Seksi kohottaa itsetuntoa

Teksasin yliopiston seksikäyttäytymistä koskevan tutkimuksen mukaan 237:n tutkimuksen osallistuneen henkilön mielestä itsetunnon kohotus on yksi tärkeimpiä syitä harrastaa seksiä.

– Jos seksi on rakastavaa, hyvää, tyydyttävää ja vastavuoroista, se kasvattaa itsetuntoa, seksiterapeutti Gina Ogden sanoo.

6. Rakastelu lähentää

Seksi ja orgasmi lisäävät niin sanotun ”rakkaushormonin” eli oksitosiinin määrää elimistössä. Mitä lähempänä kumppanit toisiaan ovat, sitä suurempi oksitosiinin määrä on. Hormoni saa aikaan myös tarvetta ja halua hoivaamiseen ja sitoutumiseen.

7. Rakastelu helpottaa kipuja

Oksitosiinihormonin virratessa elimistöön endorfiinitaso nousee. Endorfiinit ovat elimistön tuottamia hormoneja, jotka vähentävät kivuntunnetta. Esimerkiksi päänsärky tai PMS -oireet voivat helpottua seksin jälkeen.

8. Seksi voi vähentää eturauhassyövän riskiä

Australialaisen, British Journal of Urology International -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan usein toistuvat siemensyöksyt erityisesti nuorilla miehillä voivat vähentää riskia saada eturauhassyöpä. Tutkimuksen mukaan viidellä tai useammalla siemensyöksyllä viikossa oli vaikutusta riskiin sairastua eturauhassyöpään.

9. Rakastelu vahvistaa lantionpohjan lihaksia

Lantionpohjan lihasten vahvistaminen seksin aikana lisää rakastelun nautintoa molemmille osapuolille. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen auttaa myös mahdollisiin virtsankarkailun ongelmiin.

10. Rakastelu parantaa unta

Orgasmin aikana erittyvä oksitosiini parantaa unta, WebMD-lehti kertoo. Ja hyvät yöunet vaikuttavat luonnollisesti myös elämän muihin osa-alueisiin ja yleiseen hyvinvointiin.

Lähde: IL 5.2.2009

Mainokset