Stressin ja lihomisen yhteys ei ollut yhtä voimakasta normaalipainoisilla, tuore amerikkalaistutkimus kertoo.

Stressin tiedetään aiheuttavan useita terveydellisiä haittoja, kuten esimerkiksi korkeaa verenpainetta, mutta tutkijaryhmä havaitsi, että valmiiksi ylipainoiset olivat myös suuressa riskiä saada lisää kiloja.

Tutkijat analysoivat yli tuhannen 24-74 -vuotiaan miehen ja naisen tilannetta yhdeksän vuoden ajan. Ylipainoisista miehistä ja naisista, joilla todettiin olevan jatkuvaa masennusta, huolenaiheita ja siitä johtuvaa levottomuutta, lihoivat stressitilan aikana. Ne ylipainoiset, joilla ei vastaavia ongelmia ollut, eivät lihonneet samoin.

Sukupuolten välillä havaittiin myös eroja. Taloudelliset huolet, ongelmat laskujen maksamisessa yhdistettynä työelämän paineisiin vaikuttivat painonnousuun sekä miehillä että naisilla. Naisten lihomiseen vaikuttivat erityisesti itsenäisyyden tai elämänhallinnan puutteet sekä ongelmat suku- tai perhesuhteissa. Miehet saivat enemmän lisäkiloja, jos he eivät työssään saaneet mahdollisuuksia kehittyä ja hyödyntää taitojaan riittävästi.

Lihomisen ehkäisy on helpompaa kuin laihduttaminen

Tutkimus ei kertonut tarkkoja syitä stressin ja lihomisen väliseen vaikutukseen. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu stressihormonin ja vyötärölihavuuden yhteys. Amerikkalaistutkijoiden mukaan syöminen lievittää ahdistusta, sillä aterioidessa aivot välittävät mielihyvää tuottavia kemikaaleja.

– Ihmisten olisi hyvä tiedostaa, että stressaantuneena on erittäin suuressa riskissä lihomiseen, erityisesti jos on valmiiksi ylipainoinen, tutkija Jason Block varoittaa.

– Lisäkilojen hankkimisen ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden laihduttaminen myöhemmin, hän lisää.

Tutkijoiden mukaan stressaavassa elämäntilanteessa on tärkeää ottaa aikaa itselleen. Block ehdottaa, että jokainen varaisi pävittäin tietyn ajan itselleen, erillään perheen tai työelämän kuvioista. Hetken voi käyttää liikuntaan tai pelkästään lepäämiseen: Riittävä unen saanti lievittää myös stressioireita.

Lähde: IL 23.7.2009

Stressin lihottava vaikutus liitty paitsi tunne-elämään myös hormonitoimintaan. Ja jos yksi hormoni on epätasapainossa se vaikuttaa muidenkin hormonien tasapainoon. Siksi onkin tärkeää, että ennen kuin alat edes suunnitella laihduttamista, tartu tiukalla otteella stressiongelmiisi!

Mainokset