Luin eilen Eva Wahlströmin kirjan Homma hanskassa, jonka ystäväni oli lähettänyt minulle (kiitos Outi!).  En ole tiennyt nyrkkeilystä mitään, en seuraa mitään urheilulajia (pitääköhän ruveta nyt seuraamaan naisnyrkkeilyä …), mutta kirja oli minusta äärettömän kiinnostava. Eva kirjoittaa siinä kokemuksistaan äijien maailmassa, jossa akat ovat karkuteillä, jos he ovat yli neljä metriä hellan äärestä.

Evan perusasenne on: ”Ihan hyvä” on pahin este jos aikoo todella hyväksi. Jos tyytyy olemaan ihan hyvä, ei voi koskaan tulla parhaaksi.

Niinpä hän puri huulta ja antoi ukkojen vittuilla. ”Noi mitään väistöjä ole. Näytät ihan lentokoneelta.”  ”Näytät tosiaankin kissaeläimeltä. Ihan kuin kissa joka pyyhkii takapuoltaan mattoon.” ”Kuulkaa kaikki! Täällä on maailman kahdeksas ihme – ajatteleva nainen!” jne. jne.

Eva nieli ärtymyksensä, koska hän tiesi että nuo äijät olivat hyviä nyrkkeilijöitä, jotka tosiaankin ymmärsivät lajinsa. Eva sai työvoiton äijistä, he hyväksyivät hänet lopulta.  Mutta tuo kaikki oli vain yksi pieni askel eteenpäin.

Koska minulla ei ole mitään kilpailutavoitteita tai kaikenkattavia intohimoja treenaamisen suhteen, ymmärsin kaiken, mistä Eva kirjassaan kertoo, oman intohimoni – kirjoittamisen – kautta. Se mitä hän kirjoittaa valmentajista, sopii ihan yksi yhteen kustannustoimittajien kanssa.  Kritiikin sieto, sitkeä opettelu, keskinkertaisuuden riittämättömyys, huumori ja itseironia … Eva analysoi myös julkisuusmyllyn hyvin terävästi. Koska minulla on ollut oma viistoistaminuuttiseni televisiossa, tiedän hyvin mistä hän puhuu, vaikken itse olekaan joutunut kokemaan kuin kalpean aavistuksen asiasta. Samat asiat joutuu käymään läpi jokainen tolkun ihminen joka tulee yhtään vedetyksi julkisuuteen.

Kirja on terävä, oivaltava ja hauska. Eva onnistuu välittämään nyrkkeilyn idean. En yhtään ihmettele, että joku nainen haluaa mennä rinkiin saamaan nenänsä verille ja murtumaan, silmänsä mustaksi ja kaikki paikkansa kipeiksi ja ruhjotuiksi. Nyrkkeilyn perimmäinen kauneus avautunee sisäisen tiikerinsä löytäneille :).

Eva Wahlström: Homma hanskassa

Eva Wahlströmin nettisivut

Mainokset