Connecticutin yliopistolla tutkittiin vähähiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion vaikutusta verisuonten toimintaan. Koehenkilöt olivat ylipainoisia miehiä ja naisia, joilla oli kohonnut veren triglyseridipitoisuus. Koehenkilöt jaettiin satunnaisesti noudattamaan kahta erilaista ruokavaliota energiavajeella kolmen kuukauden ajaksi.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio sisälsi 12 E% (prosenttia energiasta) eli noin 45 g/päivä hiilihydraatteja ja 59 E% rasvaa. Rasvan laadulle ja kolesterolin määrälle ei ollut rajoituksia. Ruokavalio sisälsi rajattomasti naudanlihaa ja siipikarjaa, kalaa, kananmunia, öljyjä ja kuohukermaa. Lisäksi kohtuullisesti kovaa juustoa, matalahiilihydraattisia kasviksia ja salaatinkastiketta sekä pieniä määriä pähkinöitä, pähkinävoita ja siemeniä. Hedelmien, mehujen, muiden maitotuotteiden, leipien, muiden viljatuotteiden, runsashiilihydraattisten kasvisten ja jälkiruokien syönti oli rajoitettua.

Vähärasvainen ruokavalio sisälsi 56 E% hiilihydraatteja ja 24 E% rasvaa. Tyydyttyneen rasvan määrä oli korkeintaan 10 E% ja kolesterolin 300 mg. Suositeltuja ruokia olivat täysjyväviljatuotteet, hedelmät ja mehut, kasvikset, kasviöljyt ja vähärasvaiset maito- ja lihatuotteet. Ruokavalio vastaa melko tarkasti suomalaisten ravitsemussuositusten ohjeita, joskin rasvan osuus on hivenen pienempi.

Koehenkilöiden valtimoiden laajenemiskyky mitattiin ennen ja jälkeen runsasrasvaisen aterian sekä tutkimuksen aluksi että päätteeksi. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneilla valtimoiden laajenemiskyky parantui ja vähärasvaista ruokavaliota noudattaneilla se heikentyi.

Heikentynyt valtimoiden laajenemiskyky voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lähde: Ravitsemus ja terveys -blogi

Tutkimus julkaistiin Metabolism-lehdessä. Effects of dietary carbohydrate restriction vs low-fat diet on flow-mediated dilation

Mainokset