Tämän päivän Iltalehti kirjoittaa:

Brittitutkimuksen mukaan naisen vartalo on muuttunut 60 vuodessa huomattavasti, kirjoittaa Daily Mail.

60 vuotta sitten brittiläiset naiset olivat pieniä ja siroja. Pituudeltaan naiset olivat keskimäärin noin 157,5 senttimetriä pitkiä. Naisten jalan numero oli keskimäärin 36,5.

Nyt vuonna 2009 tiimalasivartalo on paisunut ja olemme pidempiä, painavampia ja vähemmän kurvikkaita kuin aikaisemmin, kertoo tuore brittitutkimus.

Naiset ovat ehkä tyytyväisiä siitä, että ovat kasvaneet pituutta, mutta esimerkiksi jalat ovat kasvaneet kokoon 39. Painoa nainen on saanut 60 vuodessa noin kolme kiloa.

Tiimalasivartalo on kadonnut, sillä vyötärö on vuosien varrella leventynyt enemmän suhteessa lantion- ja rinnanympärykseen. Vuonna 1951 keskiverto naisen strategiset mitat olivat 91-61-89 senttiä ja nykyään 96-86-101 senttiä.

Strategisten mittojen kasvaminen ei vaikuta ainoastaan ulkonäköön vaan sillä on myös terveydellisiä vaikutuksia.

Naisten pitenemiseen löytyy syy ruokavaliosta. Ruokavalio on muuttunut parempaan ja runsaampaan suuntaan. Naisen painon kehittyminen ei kuitenkaan johdu syömisestä vaan ympäristön vaikutuksista.

Esimerkiksi ennen kunnollisten lämmitysjärjestelmän yleistymistä kodeissa, iso osa energiaa kului itsensä lämmittämiseen. Myös parempi hygienia ja lääketieteen kehittyminen ovat vaikuttaneet naisen painoon. Ennen kunnollista puhtaanapitoa ihmiset kärsivät usein erilaisista infektioista, joita vastaan taisteleminen vaikutti energiankulutukseen. Esimerkiksi antibiootit eivät olleet tavallinen hoitomenetelmä ennen 50-luvun puoliväliä.

Tutkimusta johtanut professori kommentoi Daily Mailille, että yleisesti ottaen lyhyemmät ihmiset kuolevat nuorempina. Muun muassa paremman terveydenhuollon ja hygienian vuoksi eliniänodote on kasvanut yli kymmenellä vuodella 70,9 vuodesta 81,5 vuoteen. —

Ruokailutottumuksien lisäksi elämäntavat ovat vaikuttaneet painon kehittymiseen. Aikaisemmin naiset kuluttivat jokapäiväisissä askareissaan noin 1 100 kaloria päivässä tämänpäiväisen 556 kalorin sijaan. Auto on nykyään tavallinen kulkuväline. Toisin oli 60 vuotta sitten. Nykynaiset juovat myös enemmän alkoholia kuin ennen. —

Lantio ei ole vuosien varrella suurentunut vyötärön tavoin. Tämä johtuu estrogeenitasoista, sillä se määrittelee, mihin kohtaan vartalosta rasva varastoituu. Jos hormonitaso on epätasapainossa, rasva kertyy vyötärölle.

Mun Operaatio Tiimalasini ei etene yhtikäs mihinkään. Hormonitasoni ovat ilmeisessä epätasapainossa, vaihdevuosista johtuen, parhaillaan tutkin, mikä siitä on luonnon sanelemaa ja pakko hyväksyä, ja mikä osa on sellaista, johon pystyy puuttumaan.

Mainokset