Vyötärölihavuus altistaa astmalle

Tutkijoiden mukaan ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus lisäävät naisten vaaraa sairastua astmaan

Vyötärölle kertynyt vararengas altistaa elintasosairauksien mukaan myös lihavuudelle. Näin kertoo tuore Thorax-lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

Liikakilojen on ennenkin todettu kasvattavan astmaan sairastumisen riskiä, mutta nyt vyötärölihavuuden merkittävä vaikutus on huomattu ensimmäistä kertaa. Vyötärölle kerääntyvät liikakilot lisäävät nimittäin myös normaalipainoisten astmoja.

Ylipainosta on astmaatikolle kuitenkin muutakin haittaa, sillä he eivät myöskään saa astmalääkkeistä samaa tehoa kuin normaalipainoiset ja tarvitsevat myös useammin sairaalahoitoa.

Tutkimus toteutettiin 88 000 naisopettajalla, joista 13 prosenttia oli merkittävästi lihavia. Tämä tarkoittaa yli 30 painoindeksiä.

Tulosten luotettavuutta heikentää se, että tutkijat eivät ottaneet huomioon muun muassa perintötekijöiden tai lapsena sairastettujen hengitystietulehduksien mahdollista osuutta.

Lähde: Iltalehti 12.10.2009

Astmaa sairastavista lähisukulaisistani toinen on normaalipainoinen ja toinen hoikka. Mutta elimistön tulehdustilalla lienee vaikutusta astmaankin, joten astmaatikon tai astmaperimän saaneen (kuten minä) kannattaa keskittyä tulehdustilan vähentämiseen kropassa. Liian sokerin ja tärkkelyksen karsiminen on yksi hyvä keino siinä. Hyvien luonnollisten rasvojen syöminen toinen.

Mainokset