Saksalaisissa luonnonpuistoissa on hyvin usein niin kutsuttuja Trimm-Dich-Pfadeja (trimmaa-itsesi-polkuja), joihin on pystytetty erilaisia puisia telineitä, joiden päällä ja joiden avulla voi harrastaa liikuntaa. Reininlaaksossa Marienthalin kylässä olevan Neitsyt Marialle omistetun fransiskaaniluostarin yhteyteen on rakennettu Trimm-Dich-Pfad sielua varten.

mariataulut

Luostarikirkon eteisen seinä on täysi tauluja, joita ovat lahjoittaneet ihmiset, joita ”Maria on auttanut”. Kiipesimme ensin katsomaan metsäkappelia (Ketteler Kapelle), joka oli pystytetty jonkun 1800-luvun piispan kunniaksi. Sen jälkeen kiersimme nk. pyhiinvaellusreitin luostarin puutarhassa.

metsäkappeli

marian ilot

Sinne tänne reitin varrelle oli laitettu pieniä tauluja, joissa annettiin erilaisia mietiskelytehtäviä. Esimerkiksi puron rannalla oli taulu, jossa kehotettiin pyhiinvaeltajaa antamaan veden virrata ikään kuin sieluun. Toisessa kohdassa neuvottiin tekemään ristinmerkki tietoisesti keskittyen. Ja niin edelleen. Reitin varrella oli useita alttareita, joiden eteen ihmiset olivat katkaisseet pikkuoksista ristejä.

metsäalttareitaSitten  kiersimme ”Tammenlehväreitin”, joka kulki rinteillä esimerkiksi pitkin Filosofientietä. Matkan varrella oli alttareita, fransiskaanimunkkien hautausmaa – ja kaikki oli niin kaunista ja rauhallista, että sielu tosiaankin tuli trimmatuksi valppaaseen tilaan.

tammenlehväreitti

Patikkaretkemme kesti 1 h 40 min. Liikunnallisesti vaativia nämä tämmöiset reitit eivät todellakaan ole, ne ovat tarkoituksellisesti sellaisia, että niistä selviävät niin lapset, vanhukset kuin muista syistä huonosti liikkuvatkin. Mutta kaunis syysretki meillä oli!

Mainokset