Tohtori.fi-sivustolla kerrotaan Suomen Apteekkariliiton teettämän laihdutuskyselyn tuloksista:

Suomalaisten laihduttaminen epäonnistuu lähes aina – apua tarvitaan

Suomen Apteekkariliiton syyskuussa tekemän verkkokyselyn mukaan painonhallinta koetaan yleisesti vaikeaksi. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 4289 suomalaista. Enemmistö vastaajista (84 %) oli yrittänyt laihduttaa jossain vaiheessa elämäänsä, ja jopa noin joka neljäs oli laihduttanut kuusi kertaa tai useammin. Lähes 70 % kertoi pitävänsä ammattilaisen antamaa henkilökohtaista painonhallintatukea tärkeänä.

Vastanneista 13 % kertoi, että ei ole koskaan laihduttaessaan päässyt tavoitteisiinsa ja 40 % oli päässyt tavoitteisiin harvoin. Vain noin kolmasosa koki useimmiten saavuttaneensa haluamansa painon.

Kyselystä kävi myös ilmi, että laihdutetut kilot tulevat lähes aina takaisin. Vain neljäsosa vastanneista sanoi, ettei paino ole koskaan palannut entiselleen laihdutuksen jälkeen.

Tyypillisimmin painonnousua yritetään hillitä lisäämällä liikuntaa, vähentämällä syömistä ja muokkaamalla ruokavaliota terveellisempään suuntaan.

Vähän uskoa vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Vastaajia pyydettiin arvioimaan eri painonhallintamenetelmien tehokkuutta asteikolla 1-5 (5=erittäin tehokas, 1= ei lainkaan tehokas). Liikunnan lisääminen sai kokonaisarvosanaksi 4,5, ruokaremontti 4,4 ja syömisen vähentäminen 4,2. Lähes puolet vastanneista sen sijaan piti vähähiilihydraattista ruokavaliota tehottomana painonhallinnan kannalta ja se sai tehokkuusarvosanaksi 2,6.

Ihminen vai internet?

Internet-palveluiden tarjoamaa painonhallintatukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä piti 37 % vastaajista, kun taas 26 % ei pitänyt sitä tärkeänä tai lainkaan tärkeänä

Sen sijaan 67 % piti ammattilaisten antamaa henkilökohtaista tukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä apuna painonhallinnassa.

– Teoriassa painon pudottaminen on yksinkertaista: täytyy kuluttaa enemmän kuin syö. Monille tällaisen elintapamuutoksen tekeminen on kuitenkin erittäin vaikeaa ilman ammattilaisen antamaa henkilökohtaista tukea, jolla voidaan vahvistaa motivaatiota ja muutosvalmiutta kunkin omassa arkielämässä, sanoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta.

Apteekkariliiton painonhallintakyselyyn vastanneista valtaosa (92 %) oli naisia. Liki puolet (46 %) vastaajista oli 31-50 -vuotiaita, 30 % yli 50-vuotiaita, 22 % 18-30 -vuotiaita ja prosentti 18-vuotiaita.

Jos lähes puolet piti vhh:ta  tehottomana, tarkoittaako se että yli puolet piti tehokkaana?

Joka tapauksessa on totta, että periaatteessa laihtua voi millä keinolla tahansa, joka sisältää kalorirajoituksen (vaikka kiihkeimmät vhh:n kannattajat kuinka muuta inttävät). Ongelmaksi muodostuu nälän ja mielitekojen hallinta. Nälänhallinta on helpompaa kun hiilihydraatteja korvataan rasvalla ja proteiinilla. Mielitekojen hallinta vaatiikiin jo oman pään ja tunteiden syväpsykologista penkomista.

Puhtaasti käytännön havaintoni on, että vähärasvaisen ja vähäkalorisen laihduttamisen jälkeen kilot useimmiten palaavat korkojen kanssa. Eikä se ihan pelkästään perustu entisiin syömätapoihin ja liikasyömiseen palaamiseen – vain osittain.

Myös vhh-laihduttamisen jälkeen kilot usein palaavat, varsinkin jos palaat takaisin entisiin syömistottumuksiin, mutta joskus myös vaikka et palaisikaan. Oletan sen johtuvan jostakin sen suuntaisesta ilmiöstä, että kun alkuun kilot putoavat rasvaa ja proteiinia syömällä helposti, ilman tietoista kalorirajoitusta, laihtunut tuudittautuu illuusioon, että voi lihomatta syödä miten paljon hyvänsä, kunhan pitää hiilarit vähissä. Eihän se tietysti niin mene.

Laihduttaminen on taitolaji, joka vaatii sitkeyttä. Laihdutettujen kilojen poissapitäminen vaatii  itsekuria ja valppautta ja/tai jatkuvia korjausliikkeitä.

Hiukan napanöyhtää poikkeuksellisesti tässä blogissa: Olen itse malliesimerkki ihmisestä, joka jatkuvasti joutuu kamppailemaan äärimmäisen herkästi takaisin palaavien kilojen kanssa. Kroppani ei anna anteeksi yhtään mitään, ja mitä vanhemmaksi se tulee, sitä inhottavampaa nillitystä tarvitaan korjausliikkeissä. Monta kertaa tekee mieli heittää hanskat tiskiin ja uskotella itselleen, ettei viiskymppisen akan hormonimakkaralle mitään mahda. Mutta en nyt sitten kuitenkaan iske. Yritän taiteilla siinä välissä, että toisaalta en ota laihduttamisesta ikuista pakkomiellettä mutta toisaalta en myöskään anna itseni rupsahtaa rauhassa.

Mainokset