Raskaana olevien ruokavaliossa parantamisen varaa

Monet raskaana olevat nuoret naiset tarvitsisivat lisäohjausta ruokailutottumuksiinsa. Oulun yliopistossa perjantaina tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että varsinkin nuoret ja vähän koulutetut odottavat äidit syövät muita enemmän pikaruokaa kuten pitsoja ja hampurilaisia.

”Odottavista äideistä vain neljäsosa söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja nykyisen suosituksen mukaan eli vähintään viisi annosta päivässä. Vain puolet äideistä söi kalaa kerran viikossa tai useammin”, terveystieteiden maisteri, ravitsemusterapeutti Tuula Arkkola selvittää.

Tutkimuksen mukaan pikaruokaa syövien naisten paino nousi selvästi muita odottajia enemmän raskauden aikana.

Kaikilla odottavilla äideillä ongelmana on D-vitamiinin puute. Arkkola kertoo, että tutkimukseen osallistuneista äideistä vain alle puolet käytti D-vitamiinivalmistetta raskautensa aikana. Näin on siitä huolimatta, että Suomessa suositellaan valmisteen käyttöä lokakuusta maaliskuun loppuun.

”Valtaosa odottavista äideistä syö terveellisesti. Ristiriitaisuutta on siinä, että muutenkin terveellisesti syövät äidit käyttävät lisäksi vitamiinivalmisteita. Ohjaus ei siten kohdennu neuvoloissa oikein.”

Arkkola kaipaisikin neuvoloihin lisää resursseja äitien ravitsemuksen arviointiin ja seurantaan. Perusterveydenhuoltoon hän toivoisi nykyistä enemmän ravitsemusterapeutteja. He voisivat ottaa hoitaakseen ne äidit, joiden ruokavalio on eniten hakoteillä.

Odottavan äidin epäterveellisellä tai liian vähäisellä ruualla voi olla kauaskantoiset vaikutukset.

”Huonolla sikiöaikaisella ravinnolla on vaikutusta lapsen myöhempään kehitykseen. Tällaisella lapsella saattaa olla aikuisena muita korkeampi riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin. Viitteitä on myös siitä, että äidin liian vähäinen D-vitamiinin saanti kasvattaisi lapsen riskiä sairastua myöhemmin astmaan”, Tuula Arkkola selvittää.

Tutkimukseen osallistui runsaat 3 000 naista.

Lähde: STT 6.1.2010

Tutkimuksen mukaan pikaruokaa syövien naisten paino nousi selvästi muita odottajia enemmän raskauden aikana.

Yllättyikö joku?

Mainokset