Elä keveämmin, nopeammin, pitempään!

Sukulaisvierailulla pyydettiin leipomaan juustopatonkia. Siinä vaiheessa, kun tarvitsin öljyä ja juustoa, käännyin emännän puoleen.

Öljyä ei ollut. ”Juokseva margariini” luki purkissa. Juustoakaan ei ollut. Jääkaapista löytyi pehmeähkö tönkki, jossa luki edam 9 %. Patongit nautittiin kevytmargariinin ja kevytleikkeen kera. Miksiköhän tässä maassa podetaan masennusta, mietin.

On toki johdonmukaista, että jos kaapista löytyy kaikesta ravinto-arvosta puhdistettua valkoista vehnäjauhoa, niin juuston ja öljyn asemesta siellä on ruuankaltaisia teollisia kemikaaleja. Se on suomalaisen ruokavalistuksen ja keskusliikevetoisen vähittäiskaupan suursaavutus. Kuten sekin kai, että kaikilla tuntuu olevan paska niin tiukassa nykyään, että siihen tarvitaan lääkkeeksi litrakaupalla ulkomaista kevytjogurttia. Joista useissa on monta palaa sokeria per purkki.

Juusto on nisäkkään tissistä puristetusta maidosta juoksuttimen avulla tehty täyteläisen pehmeä, rasvainen täysruoka. Vuosituhansien aikana se on kehittynyt loputtoman monimuotoiseksi herkuksi.

Kevytjuusto on osin samoista raaka-aineista vedellä ja tärkkelyksellä jatkettu väritön, iloton, hajuton, pahantuulinen ja käyttökelvoton ”terveysruoka”.

Bonuksena valmistaja saa samasta maitoerästä jopa nelinkertaisen määrän valmistetta, ja sitä kautta katetta.

Öljy on peruselintarvike. Solut ja aivot tarvitsevat rasvoissa olevia entsyymejä ja aminohappoja rakennusaineiksi. Etenkin lasten solut.

Margariini valmistetaan maailmanmarkkinoilta ostetusta halvasta öljystä, jossa ei kuumapuristamisen jälkeen entsyymejä enää ole. Kun öljy muunnetaan huoneenlämmössä kiinteänä pysyväksi margariiniksi, sen rasvahapot stabiloidaan kemiallisesti. Niistä ei enää ole solujen ainesosiksi.

Mitähän tapahtuu, kun sama margariini vielä muutetaan uudelleen nestemäiseksi, että siitä saadaan ”juoksevaa margariinia”. Ja mitä on rasvaton majoneesi?

Suomi on taatusti maailman ainoa maa, jossa kevyttuotteet ovat ohittaneet oikean ruuan.

Kauppa sanoo myyvänsä, mitä me ihmiset haluamme. Me haluamme sitä, mitä kaupallinen propagandakoneisto tyrkyttää suulla suuremmalla kaikilla taajuuksilla koko elämämme ajan.

Ja jihaa! Kansanterveyden nimissä säästetään. Kansalaisen viimeinen side yhteiskuntaan – veroeuro – on turvassa väkisin itseään sairastuttavien hulttioiden mässäilyltä.

Me kunnon ihmiset, sarjalaihduttajat ja neuroosikuntoilijat, puputamme hämärän ledilampun hohteessa kyynelsilmin statiineja ja sahajauhoa.

A.W. Yrjänä , Kirjoittaja on muusikko ja kirjailija. HS

Kiitos linkistä Anjalle!

Mainokset