En ole koskaan nähnyt kenenkään yritysjohtajan puolustelevan heikkoa tulosta sillä, että ”massat eivät tottele meitä”. Suomalaisten terveydestä vastaavat johtavat virkamiehet eivät näemmä ole millään tasolla tulosvastuullisia. Heiltä käy ”massojen syyllistäminen” kätevästi. He uskovat, että ylipaino- ja diabetes-epidemiat johtuvat niskuroivista kansalaisista. Yritysjohtaja olisi jo aikaa sitten saanut kenkää, sillä hallintoneuvosto olisi havainnut hänen noudattaneen väärää strategiaa …

Joka toinen painaa liikaa

Diabetes on lisääntynyt hälyttävästi myös nuorten ikäryhmässä, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos kertoo.

THL:n mukaan työikäisista suomalaisista noin 20 prosenttia on lihavia ja 60 prosenttia liikapainoisia. Asiantuntijat ovat erityisen huolissaan nuorten lihomisesta.

Lihavuus on THL:n mukaan kallis kansanterveysongelma. Lisääntyvä lihavuus ja diabeteksen lisääntyminen aiheuttavat miljoonaluokan kustannuksia. Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetestä ja vuosittain siihen sairastuu noin 300 aikuista.

Vaikka diabetekseen sairastumisen taustalla voivat olla perintötekijät, lihavuudella on sairastuvuuteen merkittävä vaikutuksensa.

THL:n mukaan lihavuuden hoito ei tällä hetkellä tuota tarpeeksi tuloksia. Sairaalloisen lihavuuden leikkaushoitoihin kohdistetaan paljon varoja ja niistä on hyviä tuloksia, mutta leikkauksilla voidaan auttaa vain pientä ryhmää.

– Lihavuuden ehkäisy ja torjunta väestön liikuntaa edistämällä sekä varsinkin nuorten ruoka- ja juomatottumuksia kehittämällä on kansanterveyden keskeisiä haasteita, sanoo pääjohtaja Pekka Puska.

IL/15.1.2010

Mainokset