Kävin tänään lääkärin vastaanotolla perusterveyskartoituksessa. Koska niin usein näkee huolestuneita ja tekohuolestuneita kommentteja hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion terveydellisistä pitkäaikaisvaikutuksista, voin kertoa ensinnäkin seuraavaa:

KOLESTEROLI

Olen rajoittanut hiilihydraatteja vuodesta 2003. Aiemmin kokonaiskolesterolini oli kohonnut, LDL-kolesteroli kohonnut ja triglyseridit huolestuttavan korkealla (kuulun ns. kolesterolisukuun, minunkin DNA:tani on lähetetty Amerikkaan tutkittavaksi). Kävin kontrollissa neljä vuotta sitten ja nyt. Kolesteroliarvoni ovat normalisoituneet, ja triglyt laskeneet hyvin alas. Tämä trendi on pysynyt ennallaan.

Ruokavalioni ei missään vaiheessa ole ollut ketogeeninen vähähiilihydraattinen, mutta vähähiilihydraattinen kyllä (hiilareita 60-120 g/vrk).

ILAHDUTTAVA LÄÄKÄRI

Ensimmäistä kertaa elämässäni verenpaineeni on nyt ollut koholla. Tähän asti se on aina ollut erinomainen. Oman arvioni mukaan syynä on stressi ja ikäni (vaihdevuodet). Lääkäri suhtautui myönteisesti ehdotukseeni, että hoidan verenpainettani stressinhoidolla, joogaamalla ja meditoimalla. Haluaa tietysti tutkia, ettei mikään sairaus ole taustalla, vaikkei siltä näytä koska sydänfilmi ja veriarvot ovat kunnossa, mutta hän ei sanallaakaan puhunut verenpainelääkkeistä.

Koska en ole diabeetikko, enkä ylipainoinen, lääkäri vain suositteli hiukan vähentää kahvin juomista, ja senhän jo tiesin itsekin…

RUOKAPYRAMIDI VASTAANOTTOHUONEEN SEINÄLLÄ

Tällaista ruokapyramidia suositeltiin: ruokavalion perustana ovat marjat, hedelmät ja tärkkelyksettömät kasvikset sekä oliivi- ja rypsiöljy. Seuraavan portaan muodostavat vähärasvaiset liha- ja maitotuotteet, kala, kananmunat, pähkinät ja palkokasvit. Toiseksi ylimmäisessa osassa ovat täysjyvätuotteet ja kaikkein ylimpänä peruna, valkoiset vehnäjauhot ja makeiset.

LOGI-dieetti perustuu Harvardin yliopiston ns. Sairaanhoitajatutkimuksen tuloksiin ja vastaa tutkimusta johtaneen tohtori Walter Willettin ohjeita (joille Suomen ravitsemussuosituksista päättävät ovat sokeita ja kuuroja). Ruokavalion kehittäjänä Harvard-tutkimusten pohjalta on toiminut tohtori Nicolai Worm. Ruokavalio pyrkii vähentämään glykeemistä ja insuliinikuormaa. LOGI-dieetti on vähempi-hiilihydraattinen, mutta ei varsinaisesti vähähiilihydraattinen.

LOGI-dieetissä suositellaan syötäväksi viisi annosta päivässä pyramidin alimmasta ryhmästä, mutta niin että näistä annoksista kolme on kasviksia ja kaksi hedelmiä. Ruokavalion tehosta diabeetikoille on tehty tiettävästi kolme tutkimusta, joista yhteen tutustuin. Se oli lyhytkestoinen tutkimus (3 viikkoa). Sen mukaan LOGI-dieettiä noudattaneitten diabeetikoiden paino laski keskimäärin pari kolme kiloa, paastoverensokeri laski 20% ja kolesteroliarvot paranivat.

Milloinkahan näemme suomalaislääkäreiden vastaanottohuoneiden seinillä tämänsuuntaisia, oikeasti laajaan ravitsemustutkimustietoon perustuvia ruokapyramideja?

Minusta tämä on jo iso harppaus parempaan suuntaan, eihän tuohon tarvitse lisätä kuin normaalirasvaiset maitotuotteet ja liha sekä voi :D! Ja pikkaisen nipistää tuosta täysjyväosasta ja laittaa tuo makeaosasto pyramidin huipulla todellakin luokkaan psyykeruoat. Mihinkään muuhunhan niitä ei tarvitse. Ja oma eläinkokeeni osoittaa, ettei edes psyyke tarvitse niitä, kun sitä totuttaa …