Tutkijat esittelivät Amerikan Sydänliiton (AHA) kokouksessa uutta mielenkiintoista tietoa laihdutuksesta; Sopiva laihdutusruokavalio voi riippua geeneistä.

Erilaisia laihdutusruokavalioita verranneen tutkimuksen koehenkilöistä osa kutsuttiin geenitesteihin. Tutkijat havaitsivat, että ne henkilöt, jotka olivat genotyypilleen sopivalla ruokavaliolla, laihtuivat keskimäärin 5,3 % painostaan, kun taas väärällä ruokavaliolla olevat henkilöt laihtuivat keskimäärin vain 2,3 % painostaan.

45 prosentilla valkoisista amerikkalaisista on genotyyppi, jolle sopii paremmin vähähiilihydraattinen ruokavalio. Heillä on tavallisesta poikkeava insuliinivaste, ja elimistö varastoi hiilihydraatit helpommin rasvaksi.

39 prosentilla on genotyyppi, jolle sopii paremmin vähärasvainen ruokavalio. Heidän suolistossaan rasva imeytyy tavallista tehokkaammin.

Loput 16 prosenttia ovat kaikkein epäonnisimpia – heillä on molemmat genotyypit, joten he joutuvat painoa hallitakseen välttelemään sekä hiilihydraatteja että rasvoja.

Lähde: Ravitsemus ja terveys

Todella mielenkiintoinen tutkimustulos! Minuun kolahti kuin metrinen leka tämä tieto, niin hyvin se vastaa käytännön havaintojani ja kokemuksiani. Satun nimittäin itse kuulumaan tuohon epäonniseen 16 prosenttiin, joka joutuu välttelemään sekä rasvaa että hiilihydraatteja. Ja kun olen tästä ääneen kertonut, minulle on hoettu, että elimistön pitää vaan antaa sopeutua runsasrasvaisuuteen. Miksi ihmeessä pitäisi, jos jo heti alkuun huomaa, ettei se sovi minun kropalleni? Jos vain saan vatsakramppeja ja lihon?

Mainokset