Lihavuusleikkauksilla ei ole sijaa lasten lihavuuden hoidossa kuin kaikkein vaikeimmissa tapauksissa ja silloinkin vasta tarkan harkinnan jälkeen, yhdysvaltalaistutkijat suosittavat. Ensisijalla ovat aina laihdutuskuuri, liikunta ja muu elintapojen viilaaminen.

Lääkehoitoa tulisi käyttää harvoin ja lihavuusleikkauksia vasta äärimmäisenä keinona, Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistu kannanotto linjaa.

Lääkehoidot ovat parhaimmillaankin vain pieni apu ja niiden aiheuttamat sivuvaikutukset niin lukuisia, että valtaosalle lapsista lääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi niiden käyttö pitäisi rajoittaa vain lapsiin, joihin elintapojen muuttaminen ei tepsi ja joilla on huomattavia terveyshaittoja lihavuudesta.

Lihavuusleikkauksiin puolestaan liittyy huomattavia riskejä eikä kukaan tiedä ovatko ne lapsille turvallisia ja tehokkaita pitkällä aikavälillä. Leikkaukset saattavat sopia lähinnä lihavuuskomplikaatioista kärsiville erittäin lihaville lapsille, joiden painoindeksi on yli 40 tai 50.

Lue koko uutinen Iltalehdestä

Samasta lehdestä voi lukea myös blogikirjoitukseni aikuisten laihdutusleikkauksista.

Niin kauan kuin KAIKKIA laihdutuskeinoja EI ole kokeiltu, on leikkaukseen päätyminen hätiköity ratkaisu. Aihetta koskevassa uutisoinnissa muistetaan aina mainita ”kun muut keinot eivät tehoa”, aivan kuin kaikki muut keinot olisi kokeiltu. Fiksuimmat lääkärit suosittelevat jo Suomessakin hiilihydraattien vähentämistä ennen laihdutusleikkauksia. Tiedän jopa tapauksen, jossa lääkäri (joka ei ollut kukaan tunnetuista vhh-guruista, vaan aivan tavallinen terveyskeskuslääkäri) antoi sairaalloisen ylipainoiselle potilaalleen kaksi vaihtoehtoa: joko vähähiilihydraattinen ruokavalio tai laihdutusleikkaus. Kuulemma valinta ei ollut vaikea…

Mainokset