Nukahtamisvaikeudet, yöaikainen heräily ja vaikeudet pysyä unessa ovat naisilla yhteydessä painonnousuun, osoittaa suomalainen seurantatutkimus.

Helsingin yliopiston Hjelt-instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan nukahtamisvaikeudet, yöaikainen heräily ja vaikeudet pysyä unessa vaikuttivat viiden tai useamman kilon painonnousuun 5-7 vuoden seurannan aikana keski-ikäisillä työssä käyvillä naisilla. Miehillä vastaavaa yhteyttä ei todettu.

Tutkimus on julkaistu International Journal of Obesity -lehdessä 8.6.2010.

Tutkimuksessa otettiin huomioon unen kesto, sosiodemografiset tekijät, työaika, mielenterveysongelmat sekä runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta. Nämä eivät kuitenkaan selittäneet uniongelmien aikutuksia painonnousuun, kertoo tutkija Peppi Lyytikäinen Hjelt-instituutin kansanterveystieteen osastolta.

Uniongelmat liittyvät moniin kansantauteihin ja ennustavat muun muassa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien syntymistä. ”Työntekijöiden uniongelmat tulisi ottaa huomioon työterveyshuollossa aikaisempaa paremmin lihavuuden ehkäisyssä”, Lyytikäinen sanoo.

Mainokset