Keitto kuivatuista sienistä

Liotin kuivattuja kanttarelleja, suppilovahveroita ja pikkuisen myös mustia torvisieniä vesikermaseoksessa muutaman tunnin. Kaivoin pakastimesta purkillisen kasviskeittoa, joka joskus oli jäänyt tähteeksi. Jääkaapissa oli tähteeksi jäänyt kasvisliemi, sekin mukaan keittoon siis.

Laitoin sienet liemineen kattilaan, sinne kasviskeiton jämät ja liemi. Lisäsin tilkan voita ja annoin muhia miedossa lämmössä.

Borssikeitto

Toin Suomesta appivanhempien kasvattamia punajuuria. Ne kun säilyvät automatkan ajan, ja lisäksi tykkään kauheasti punajuurista. Täältä on hyvin vaikea saada tuoretta punajuurta. Vain etikkasokeriliemisäilöttyjä, ja niistä en taas tykkää yhtään.

En tiedä, miten borssikeitto virallisesti tehdään, mutta itse teen sen mahdollisimman helposti. Kuorin ja lohkon punajuuret, kuorin ja paloittelen muutaman porkkanan, ja heitän kaikki veteen kiehumaan. Annan kypsyä yli tunnin, laitan ruususuolaa ja pilkon joukkoon esimerkiksi puolalaisia krakovanmakkaroita. Kypsennän hetken ja tarjoan smetanan kanssa.

Noitakeitto eli mitä kaapista löytyy keitto taas kerran

Kaapista löytyi muutamia luita aiemmista ruuista (säästän ne aina), 4 isoa purjoa, kuohukermaa 1 rkl ja hapankermaa 2 rkl. Niinpä keitin luista ja kuivatuista yrteistä liemen (1 h), otin luut pois ja pilpoin purjot ja keitin ne kypsiksi. Soseutin purjot, heitin joukkoon kermat, ja sitten katseeni osui kuivattuihin omenasiivuihin, niinpä heitin niitäkin joukkoon ja soseutin ne. Koska kermaa oli noin vähän suhteessa siihen, että keittoa oli pari litraa, sekoitin joukkoon vielä pari ruokalusikallista hasselpähkinätahnaa. Laitoin sekä pansuolaa että ruususuolaa.

Ja keitto oli ihan sairaan hyvää!

Mainokset