Painoindeksiä on usein kritisoitu siitä, että se on harhaanjohtava riskimittarina – ja itse asiassa ylipainomittarinakin. Se ei ota huomioon painoharjoittelijoita eikä se oikein hyvin kuvaa päärynävartaloisenkaan riskiä (muistuu aina mieleen, että Tom Venuton BMI on kisakaudella yli 30, ja rasvaprosentti alle 4…).

Uudemman tutkimustiedon mukaan parempi mittari saattaa olla vyötärö/pituus-suhde (Weight-to-Height Ratio WHtR). Sen saat jakamalla vyötärönympäryksesi (joka mitataan yksinkertaisesti kapeimmalta kohdalta) pituudellasi.

Suuri helpotus esimerkiksi minulle, jonka vyötärönympärys BMI:ssä 23:kin ylittää 80 … Tällä mittarilla minut luokitellaan normaaliksi ja terveysriskittömäksi.

Terveydellisesti normaalina tuloksena pidetään naisilla lukua välillä 40-50, miehillä se on hiukan korkeampi. Barbien WHtR on 25 ja Kenin 36. Minimiarvoja, missä kulkee epäterveellisen alipainoisuuden raja, ei ole vielä määritelty.

Tällä mittarilla terveyden kannalta maksimaalinen vyötärön ympärysmitta liikkuu naisella välillä 81-89 ja miehellä välillä 94-102.

Lähde: J Clin Endocrinol Metab. 2010 Apr;95(4):1777-85. Epub 2010 Feb 3. The predictive value of different measures of obesity for incident cardiovascular events and mortality. Schneider HJ, Friedrich N, Klotsche J, Pieper L, Nauck M, John U, Dörr M, Felix S, Lehnert H, Pittrow D, Silber S, Völzke H, Stalla GK, Wallaschofski H, Wittchen HU.

Mainokset