Weight loss was approximately 11 kg (11%) at 1 year and 7 kg (7%) at 2 years. There were no differences in weight, body composition, or bone mineral density between the groups at any time point. During the first 6 months, the low-carbohydrate diet group had greater reductions in diastolic blood pressure, triglyceride levels, and very-low-density lipoprotein cholesterol levels, lesser reductions in low-density lipoprotein cholesterol levels, and more adverse symptoms than did the low-fat diet group. The low-carbohydrate diet group had greater increases in high-density lipoprotein cholesterol levels at all time points, approximating a 23% increase at 2 years.

Limitation: Intensive behavioral treatment was provided, patients with dyslipidemia and diabetes were excluded, and attrition at 2 years was high.

Conclusion: Successful weight loss can be achieved with either a low-fat or low-carbohydrate diet when coupled with behavioral treatment. A low-carbohydrate diet is associated with favorable changes in cardiovascular disease risk factors at 2 years.

tutkimuksesta uutisoi Ravitsemusuutiset

Tutkimuksen johtopäätös oli, että painonpudotus on saavutettavissa sekä vähärasvaisella että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla kun dieetti yhdistetään elämäntapaneuvontaan. Vähähiilihydraattinen dieetti on yhteydessä myönteisiin muutoksiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä kahden vuoden seurantajakson aikana.

Tutkimustulokset siis osoittavat sen, minkä ”me” olemme käytännössä tienneet jo vuosia: hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio on parempi vaihtoehto sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä kuin vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio.

Weight and Metabolic Outcomes After 2 Years on a Low-Carbohydrate Versus Low-Fat Diet
A Randomized Trial
Mainokset