Voita pöytään!

Rasvakeskustelu kiehuu kuumana. Vuosikymmenien aikana suomalaiset ovat oppineet vähentämään rasvan käyttöä. 70-luvulla aloitetussa Pohjois-Karjala-projektissa kansalle opetettiin, että etenkin eläinperäiset rasvat lihottavat, tukkivat verisuonia ja aiheuttavat sydänsairauksia.

Kuitenkin myös rasvan käyttämiseen ja hiilihydraattien poisjättämiseen perustuva ruokavalio kasvattaa suosiotaan. Monet nauttivat vapautuneesti rasvaista lihaa ja kermaa, mutta hylkäävät muun muassa viljatuotteet. Rasvan puolestapuhujat sanovat tutkimustiedon osoittavan eläinrasvat vaarattomiksi. Vähärasvaisen ruokavalion kannattajat pitävät näitä tutkimuksia epäuskottavina ja humpuukina.

Rasvan vapauttaminen pannasta olisi varmasti monelle herkkusuulle helpotus, mutta riittääkö tieteellinen näyttö voin ja kerman suosittelemiseen joka ruokapöytään?

Aiheesta keskustelemassa:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska oli asettamassa terveellisen ruokavalion standardeja jo 70-luvulla Pohjois-Karjala-projektin johdossa. Tuolloin kansalle opetetut terveelliset elämäntavat; tupakoinnin, suolan ja rasvan vähentäminen ovat Puskan mukaan lisänneet useita terveitä vuosia suomalaisten elämään.

Professori Kari Salminen on seurannut rasvakeskustelua useilla vuosikymmenillä muun muassa Valion tutkimusjohtajana. Hän tyrmää väitteet eläinrasvojen ja esimerkiksi sydäntautien yhteydestä. Vuosia sitten olisi pitänyt ymmärtää, että vallitseva rasvadogmi on väärä. Asiasta ei kuitenkaan uskalleta juuri puhua, koska kriitikot saavat niskoilleen yhteen totuuteen tottuneen lääkärikunnan vihat.

Dosentti Mikael Fogelholm on mukana työryhmässä, joka laatii pohjoismaisia ravintosuosituksia. Hän näkee rasvan vaarattomuutta todistelevissa tutkimuksissa paljon ongelmia, jotka estävät ottamasta niitä vakavasti. Hiilihydraattien merkitykseen terveydelle voitaisiin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, mutta rasvan aiheuttamia ongelmia ei silti saa unohtaa.

Kirurgi Taija Somppi ei usko eläinrasvan vaaroihin. Pohjois-Karjala-projektin tuloksetkin ovat nykytutkimuksen valossa epäilyttävät. Somppi suosittelee potilailleen mieluummin punaista lihaa, voita ja täysrasvaista juustoa kuin kevyt- ja kasvirasvavalmisteita. Rasvan sijaan huomio pitäisi kiireen vilkkaa kohdistaa sokeriin ja hiilihydraattien vähentämiseen ruokavaliosta.

Osallistu keskusteluun!

Mainokset