Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska huokaa syvään. Julkisen ”rasvasodan” roiskeet nousevat yhä korkeammiksi.

–  Ravintoasiantuntijat ympäri maailmaa ovat äärettömän yksimielisiä. Ei ole mitään salaliittoa. Kovista eläinrasvoista pitäisi siirtyä pehmeisiin kasvirasvoihin ja kalaöljyihin, Puska sanoo.

Hän vetoaa uusiin, entisestään tiukentuneisiin yhdysvaltalaisiin ravintosuosituksiin: kova (tyydyttynyt) rasva nostaa kolesterolia ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen.

- Nämä eivät ole Puskan tai THL:n suosituksia. En minä ole vastuussa maailman ravintosuosituksista.

”Emme syyllistä”

Voin sijasta pitäisi siis voidella leipä pehmeällä rasvalla, kevytlevitteellä. Kovia rasvoja on myös paljon kermassa ja läskissä.

- Jokainen ihminen syö mitä haluaa, mutta ravintosuositukset eivät ole mielipideasioita. Niiden pitäisi pohjautua tutkimuksiin. Kansa helposti hämääntyy, Puska luonnehtii.

Puskaa ja hänen johtamaansa laitosta on moitittu ihmisten pelottelusta ja syyllistämisestä.

–  Syyllistääkö oikea tieto? Onhan se ikävää, jos pankinjohtaja kertoo, että tili on menossa miinukselle. Me emme halua syyllistää. On tärkeää, että ihmisillä on oikea tieto.

Parhaillaan on käynnissä pohjoismainen arviointikierros, jossa käydään läpi Suomenkin ravintosuositukset. Tulokset julkistetaan kesällä 2012.

Vastapuolen kanta:

”Aina voita, levitteitä ei koskaan”

Raahelainen lääketieteen lisensiaatti Pyry-Pekka Suonsivu huomasi muutoksen ensin itsessään.

–  Nykyiset ravintosuositukset eivät toimineet, kasvirasvat ja hiilihydraattipitoinen ruoka aiheutti vaan pahaa oloa sekä turvotusta, Suonsivu muistelee.

Muutoksen myötä miehen olo parani, samoin laboratorioarvot.

- Sen jälkeen aloin suositella potilaille samaa. Se vain toimi, Suonsivu summaa.

Kevytlevitteitä ei hänen mielestään tulisi käyttää missään.

- Aina voita. Jos sitä ei ole niin vaikka sulatejuustoa.

Hän ei niele Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen esittämiä amerikkalaisia ravitsemussuosituksia.

- Kritiikki on muistettava. Kuka tutkimuksia on rahoittanut? Kenen etuja ne palvelevat?

Leimattu vaaralliseksi

Suonsivun mielestä nykyohjeilla on saatu aikaan ”hirveä diabetesepidemia”.

- Voi on aiheettomasti mustamaalattu ja leimattu vaaralliseksi. Se ei vain pidä paikkansa.

- Voin käyttö nostaa hyvää kolesterolia, mutta myös laskee monilla kokonaiskolesterolia.

Suonsivu on huomannut voin vaikutukset painonhallinnassa.

- Voin ja rasvan syöminen hillitsee ruokahalua. Kilot karsiutuvat puoliautomaattisesti, kun ei tee mieli syödä liikaa.

Suonsivu toivoo, että Suomen kansa aikuistuisi.

- Olemme perinteisesti uskoneet suuriin johtajiin. Nyt olisi itse päätettävä, mikä on totuus.

Osallistu Iltalehden keskusteluun