Tohtori Matti Tolonen on päivittänyt rasva-artikkeliaan, ja osallistuu käynnissä olevaan rasvakeskusteluun:

Ravinnon rasvat

Rasvakeskustelu velloo nyt kuumana Suomessa, kun on käynyt ilmi, etteivät tyydytetyt rasvat lihota eivätkä aiheuta valtimotauteja, kuten tähän asti on luultu. Kaikki keskustelijat eivät näytä ymmärtävän, kuinka ravinnon rasvat säätävät ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, joten selostan asiaa tässä seikkaperäisesti. Välttämättömät rasvahapot vaimentavat tulehdusta (inflammaatiota) sekä sairaus- ja vanhenemisgeenejä.

xx

Rasvoilla pelottelu ja ylenmääräisten hiilihydraattien (lue: leivän, pullan, perunan, riisin yms.) tuputtaminen ja rypsiöljyn harhaanjohtava mainonta ovat myötävaikuttaneet lihavuus- ja diabetesepidemioihin Suomessa ja muualla. Kouluissa, neuvoloissa, terveyskeskuksissa ja muualla annettuun ohjeistukseen uskoneet ihmiset ovat muuttaneet ruokavalionsa epäterveelliseksi ja elintarviketeollisuus on mennyt mukaan rasvakammoon lanseeraamalla loputtomiin vähärasvaisia kevyttuotteita. Terveydenhoidon kulut vähenisivät miljardeilla euroilla vuodessa, jos nyt luovuttaisiin rasvakammoisista ravitsemussuosituksista ja asia saatettaisiin suuren yleisön tietoisuuteen koululaitosta myöten.

xx

Ravinnon rasvat on tapana jakaa myös kolmeen pääluokkaan, tyydytettyihin, monotyydyttymättömin (oliivi- ja Canolaöljyt; nimi Canolaoil tulee sanoista Canada ja oil, kyseessä on geenimuunneltu rypsiöljy) ja monityydyttymättömiin rasvahappoihin. Elintarviketeollisuus on luonut vielä uuden keinotekoisen luokan, transrasvat, joita syntyy kun monityydyttymättömiin rasvoihin lisätään vetyioneja eli niitä hydrataan. Eri alojen asiantuntijat voivat tarkoittaa eri rasvahappoja puhuessaan ”välttämättömistä rasvahapoista”.

Eläimistä, kasveista ja mikrobeista on eristetty yli 100 erilaista rasvahappoa. Niitä on luultavasti vielä paljon enemmänkin

Ravitsemustieteessä kutsutaan vain linolihappoa (18:2n-6, LA) ja alfalinoleiinihappoa (18:3n-3, ALA) välttämättömiksi, koska nämä rasvahapot ovat omega 3- ja omega-6-ketjureaktioiden lähtöaineet, ja niitä on saatava ravinnosta. Ihminen ei kykene valmistamaan niitä elimistössään. Muut rasvahappojen aineenvaihdunnassa syntyvät välituotteet syntyvät elimistön biokemiallisissa reaktioissa.

Jos haluat tietää lisää rasvasta, lue Tolosen artikkeli kokonaisuudessaan täältä

Mainokset