Tutkija Saska Tuomasjukka kirjoittaa Turun Sanomissa  26.9.2010:

Mitä yhteistä on ilmastonmuutoksella ja suomalaisilla ravitsemussuosituksilla? Se, että molemmat on osoitettu valheeksi MOT-ohjelmassa.

Yleisradiossa esitetyssä ohjelmassa väitettiin, että koko rasvan vastainen kansanterveystyö on ollut turhaa. Vaikka ohjelman käyttämä aineisto ei sisältänyt uutta tietoa, eivät väitteet olleet yhtä tuulesta temmattuja kuin ilmastonmuutosta käsiteltäessä.

Rasvan asema ravitsemussuosituksisssa on nimittäin muuttumassa.

Tulevaisuuden haaste onkin saada ihmiset vaihtamaan huonot hiilihydraatit hyviin rasvoihin

Suurin ristiriita ravitsemuskeskustelussa syntyy siitä, että kasvava joukko ihmisiä on saanut painonsa kuriin syömällä enemmän rasvaa ja vähemmän hiilihydraatteja.

Useimmiten ei ole kyse niin sanotusta Atkinsin dieetistä, jota hyvin harva pystyy edes noudattamaan. Käytännössä näyttää riittävän, että hiilihydraattien saanti puolittuu.

Kun perunat ja pasta katoavat lautaselta, jää tilaa enemmän myös vihanneksille. Tämä on yllättänyt jotkut asiantuntijat.

Tässä tilanteessa olisi hyvä pohtia asioita käytännöllisesti. Pitäisikö tavoitella parhaan ruokavalion sijaan toimivinta ja voisiko suositeltuja ruokavalioita olla enemmän kuin yksi? Kannattaisiko ylipainoisten ja diabeetikkojen syödä jotain aivan muuta kuin normaalipainoisten?

Ajatus on mullistava. Siksi rasvasota nostaa asiantuntijoilla tunteet pintaan.

Mainokset