Verkkouutiset kirjoittaa:

Live Science -julkaisun mukaan eräät arkeologit uskovat, että kivikautisten viljelijöiden tarkoitus oli heidän vatsansa täyttämisen sijaan usein pään täyttäminen. Kanadalaisen Simon Fraserin yliopiston arkeologi Brian Hayden sanoo todisteiden viljelyn tällaisesta tarkoituksesta vahvistuneen viime aikoina.

Viljely on tuhansia vuosia sitten usein vaatinut turhankin kovaa työtä, mutta sitä ollaan silti tehty raskaimmissakin olosuhteissa. Olutteoriaa tukee Haydenin mukaan myös tieto juhlien merkityksestä yhteisöille.

– Olut on pyhä asia monissa perinteikkäissä yhteisöissä, Hayden sanoo. Hänen tutkimuksensa oluen juurista ollaan julkaisemassa Current Anthropology -julkaisussa. Sen mukaan esimerkiksi muinaisessa Syyriassa ihmiset hankkivat viljanjyviä jopa sadan kilometrin päästä.

– Kyse ei ole siitä että juominen ja oluen paneminen itsessään aloitti kulttuurin, vaan kyse on olutjuhlien ja monitahoisten yhdyskuntien syntymisen yhteydestä, Hayden toteaa.

Live Science -verkkojulkaisun alkuperäisessä artikkelissa todetaan:

The advent of agriculture began in the Neolithic Period of the Stone Age about 11,500 years ago. Once-nomadic groups of people had settled down and were coming into contact with each other more often, spurring the establishment of more complex social customs that set the foundation of more-intricate communities.

The Neolithic peoples living in the large area of Southwest Asia called the Levant developed from the Natufian culture, pioneers in the use of wild cereals, which would evolve into true farming and more settled behavior. The most obvious explanation for such cultivation is that it was done in order to eat.

Archaeological evidence suggests that until the Neolithic, cereals such as barley and rice constituted only a minor element of diets, most likely because they require so much labor to get anything edible from them — one typically has to gather, winnow, husk and grind them, all very time-consuming tasks.

Hayden told LiveScience he has seen that hard work for himself. ”In traditional Mayan villages where I’ve worked, maize is used for tortillas and for chicha, the beer made there. Women spend five hours a day just grinding up the kernels.”

However, sites in Syria suggest that people nevertheless went to unusual lengths at times just to procure cereal grains — up to 40 to 60 miles (60 to 100 km). One might speculate, Hayden said, that the labor associated with grains could have made them attractive in feasts in which guests would be offered foods that were difficult or expensive to prepare, and beer could have been a key reason to procure the grains used to make them.

Leikkimielinen yhteenveto: luolamiehet ja -naiset innostuivat viljasta, koska havaitsivat sen käyttökelpoisuuden juhlajuoman valmistamisessa. Sivilisaatio syntyi siis kaljan voimalla? 😀

Mainokset