Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa Hiilaritietoiset-foorumilla

Tyypin 2 diabetes yleistyy Suomessa valtavaa vauhtia (5–7 % vuodessa), eikä mikään näytä pysäyttävän tätä kehitystä. Rasvakammoinen ravitsemusvalitus saattaakin olla syynä asiaintilaan.

Harvard School of Public Health (HSPH) ja muut amerikkalaiset tutkimuslaitokset ovat nyt yhdessä havainneet, että maitotaloustuotteet (mm. rasvainen maito ja rasvaiset juustot) voivat ehkäistä diabetesta. Maito, juusto, jogurtti ja voi sisältävät näet runsaasti transpalmitoleenihappoa, joka voi olla antidiabeettinen. Elimistö ei kykene valmistamaan tätä rasvahappoa, joten sitä on saatava ravinnosta.

Raportti ilmestyi 21.12.2010 Annals of Internal Medicinessä. Sen julkaisivat HSPH:n epidemiologian apulaisprofessori Dariush Mozaffarian ja geenitutkijat Gökhan S. Hotamisligil, J.S. Simmons (Professor of Genetics and Metabolism and chair of the Department of Genetics and Complex Diseases at HSPH). He tutkivat 3736 henkilöä, jotka osallistuivat sydänterveystutkimukseen (National Heart, Lung, and Blood Institute-funded Cardiovascular Health Study), jossa on seurattu koehenkilöitä 20 vuotta ja arvioitu heidän sydäntautiriskiään. Myös metabolisia riskitekijöitä on mitattu vuodesta 1992, kuten veren sokeri- ja insuliinipitoisuutta, veren rasvahappoja (ml. transpalmitoleenihappo). #

Toinen hyödyllinen transrasvahappo on konjugoitu linolihappo, CLA, jota myös on maidossa ja maitotuotteissa. Sen saanti on vähentynyt Suomessa etenkin naisten keskuudessa, kun maidon ja juustojen on peloteltu lihottavan. CLA ehkäisee tunnetusti monia syöpiä, mm. rintasyöpää. CLA:n riittävän saannin turvaaminen on haaste elintarviketeollisuudelle, kirjoitti ravintolisien vastustaja professori Antti Aro jo monta vuotta sitten. [CLA:ta ei mainita Harvardin uudessa tiedotteessa.]Kyllä nyt on Puskan, Fogelholmin ja Uusituvan porukoilla selittämistä!

Harvardin yliopiston tiedote

CLA:sta kannattaa lukea myös  Juhana Harjun tuore kirjoitus

Mainokset