Voiko liha tämän tuoreempaa enää olla?

Näkymä on jouluiselta ruokatorilta Belgian Liegéssä neljäntenä adventtina. Myyjä otti ostajan haluaman kalkkunan tai kukon niskasta ja laittoi asiakkaan koriin…

Joulumme kului leppoisissa merkeissä. Tapanamme ei ole osallistua joulustressiin, emme anna lahjoja, emme ryntäile ostoksilla (mitä nyt ruokaa oli pakko käydä ostamassa), joulusiivoustakin tehdään sen mukaan kuin intoa on, joskus enemmän joskus vähemmän. Tällä kertaa vähemmän.

Jokajouluisiin traditionaalisiin ruokapoikkeamiini kuuluvat riisipuuro, karjanlanpiirakat ja imeläperunalaatikko. Riisipuuron tein täysjyväriisistä niin, että aatonaattona kiehautin riisiä vedessä ja annoin riisien turvota yön yli kattilassa parvekkeella. Aattona voitelin uunivuoan luomuvoilla ja laitoin riisit kypsymään luomumaitoon. Pansuolaa sekaan ja pariksi tunniksi muhimaan uuniin. Osan riisipuurosta söimme, ja loput käytimme piirakoihin.

Minä pulikoin ja rypytin (tietenkin oman mallin mukaan!) ja mies paistoi ja voiteli. Niistä tuli törkeän hyviä. Pakastimme ylijääneet, ja mies söi tänä aamuna viimeiset.

Imeläperunalaatikon ja haudutetun punakaalin tein vasta joulupäivänä. Niiden kanssa söimme villisikalihapullia.

Täällä Saksassa jouluisiin ruokaperinteisiini ovat tulleet mukaan

JOULUOMENAT

  • jauhoisia omenoita
  • marsipaania
  • (rommia)
  • vaniljakiisselin tein pussista (täällä saa luontaistuotekaupasta sokeroimatonta vaniljavanukasjauhetta, jonka voi makeuttaa halutessaan steviosidilla), siihen tarvittiin lisäksi luomumaitoa

Tee vaniljakiisseli jäähtymään parvekkeelle. Poraa omenaporalla siemenkodat pois, ja täytä reiät marsipaanilla. Halutessasi voitele omenat rommilla ja imeytä marsipaaniinkin tilkka rommia. Kypsennä noin 200°C uunissa  15-20 minuuttia.

Juomana meillä oli sitruuna-kamomilla-vihreää teetä.

Mainokset