San Martino kirjoittaa hiilaritietoiset-foorumilla:

Diabetes Care-lehden tammikuun numerossa on julkaistu tutkimus, jossa verrataan Välimeren dieettiä viralliseen lautasmalliin. Tutkimukseen otti osaa 500 henkeä, joilla oli suuri riski sairastua diabetekseen.Tutkittavat jaettiin kolmeen ryhmään.

Välimerendieettiryhmät käyttivät joko oliviöljyä (1l/vko) tai pähkinöitä (30g/pvä).
Virallinen lautasmalliryhmä sai ”pikku lahjoja kuten keittokirjoja..ym” joka 3 kuukausi.

Mikään ryhmän kaloreita/ruokamääriä ei rajoitettu. Ei annettu myöskään liikuntaohjeita…

Neljän vuoden seurannan jälkeen tulos oli seuraava:  Lautasmalliryhmästä 18% sai diabeteksen. Oliviöljy/pähkinädieettiläisistä vain 10-11% sairastui…siis rasvainen Välimerendieetti laski diabetekseen sairastumisen riskiä peräti 52%

 

Ote tutkimusuutisesta:

After a median follow-up of 4.0 years, diabetes incidence was 10.1% (95% CI 5.1–15.1), 11.0% (5.9–16.1), and 17.9% (11.4–24.4) in the MedDiet with olive oil group, the MedDiet with nuts group, and the control group, respectively. Multivariable adjusted hazard ratios of diabetes were 0.49 (0.25–0.97) and 0.48 (0.24–0.96) in the MedDiet supplemented with olive oil and nuts groups, respectively, compared with the control group. When the two MedDiet groups were pooled and compared with the control group, diabetes incidence was reduced by 52% (27–86). In all study arms, increased adherence to the MedDiet was inversely associated with diabetes incidence. Diabetes risk reduction occurred in the absence of significant changes in body weight or physical activity.

CONCLUSIONS MedDiets without calorie restriction seem to be effective in the prevention of diabetes in subjects at high cardiovascular risk.

Tutkimusuutinen täällä

Olisin voinut myös otsikoida uutisen raflaavasti LAUTASMALLILLA DIABETES. Mutta toisaalta – mitään uuttahan en siinä kertoisi…