Overvægtige har brug for deres egne kostråd

De officielle anbefalinger om kost slanker ikke, selv om hver anden dansker har brug for at tabe sig. Eksperter efterlyser kostråd kun til overvægtige

Hvis overvægtige sørger for at få seks om dagen, slukke tørsten i vand og spise kartofler, ris eller pasta hver dag, skal de ikke regne med at blive slanke og sunde. Fødevarestyrelsens otte kostråd er nemlig indrettet til
normalvægtige – selv om overvægtige har overhalet dem i antal.

Det undrer flere ernæringseksperter, som 24timer har talt med.

»Nu har vi i Danmark krydset grænsen, hvor vi faktisk er blevet flere overvægtige borgere end normalvægtige. Derfor er det på høje tid, at Fødevarestyrelsen laver nogle officielle kostråd til folk, der gerne vil tabe sig. De otte kostråd, vi har i dag, kan man ikke tabe sig ved at følge. Det er udelukkende anvisninger til en sund livsstil for folk, der ikke vejer for meget,« siger ernæringsekspert Christian Bitz.

Flere proteiner
Han mener ligesom flere andre, at kostrådene til overvægtige skal fokusere på flere proteiner og færre kulhydrater og på den måde vende kostpyramiden lidt på hovedet.

Lue koko artikkeli täältä (kiitos linkistä Hiilaritietoisten San Martinolle!)

Lyhennelmä vapaasti (ja pikaisesti, ilman sanakirjaa!) suomennettuna :

Ylipainoiset tarvitsevat omat ravitsemusohjeensa

Viralliset ravitsemusuositukset eivät laihduta. Joka toisen tanskalaisen olisi syytä pudottaa painoaan. Asiantuntijat peräänkuuluttavat ravitsemusohjeita ylipainoisille.

Viralliset ravitsemussuositukset on suunnattu normaalipainoisille, vaikka ylipainoisia on Tanskassa nykyisin jo enemmän kuin normaalipainoisia.

Asiantuntijat suosittelevat ylipainoisia syömään vähemmän hiilihydraatteja ja enemmän proteiineja. Vähemmän riisiä ja pastaa ja enemmän lihaa.

Ravitsemustieteen kandidaatti Per Braendegaard sanoo jutussa:

Niin kauan kuin suosittellaan nykyisenkaltaista runsashiilihydraattista ruokavaliota myös ylipainoisille, annetaan vapaa mellastustila kaikenlaisille mystisille laihdutuskuureille, kuten syö veriryhmäsi mukaan tai happo-emäs-tasapaino-kuuri tai puhdistuskuuri, joiden toimivuudesta ei ole mitään todisteita.

Olen työskennellyt ylipainoisten parissa vuosia, ja enemmistö heistä kertoo potevansa info-flunssaa, kun kaikkialta tulvii tietoa, mitä pitäisi ja mitä ei pitäisi tehdä. Ylipainoiset lamaantuvat tästä infotulvasta. Viranomaisten pitäisi antaa tieteellisesti perusteltua tietoa, mikä todella toimii.

Professori Arne Astrup kommentoi:

Olisi perustettava työryhmä laatimaan ravitsemussuositukset ylipainoisille, sillä sellaisia ei  nykyisin ole.

Kommenttini: Vaikka uusi Itämeren ruokavalio onkin jo iso askel oikeaan suuntaan, se on vieläkin suunnattu aineenvaihdunnaltaan terveille ja normaalipainoisille. Olen vuosia kirjoittanut siitä, että ylipainoiset ja jo sairastuneet tarvitsevat toisenlaiset ravitsemusohjeet, sellaiset ohjeet jotka tarjoavat mahdollisuuden (ja eväät!)  myös yksilölliseen säätämiseen.

Vuosia olen sellaisia ohjeita kirjoituksissani tarjonnut ja palautteesta päätellen ihmiset ovat onnistuneet niillä ohjeilla myös laihtumaan. Tähän asti edustamani kaltaiset ohjeet on leimattu ties millä nimityksillä ja huiskaistu syrjään. Mutta selvästi käänne on tapahtunut. Siitäkin olen jo useita vuosia kirjoittanut, että syökää enemmän proteiineja ja vähemmän hiilihydraatteja, ja syökää luonnollisia rasvoja pelkäämättä, mutta myös läträämättä (eikä se todellakaan ole ollut mikään oma keksintöni, vaan kaiken lukemani perusteella looginen päätelmä). Nyt kun professori Arne Astrupin kaltaiset huippuasiantuntijat puhuvat samasta aiheesta, ehkä Suomessakin olisi aiheellista alkaa ottaa vakavissaan hiilihydraattitietoinen ruokavaliovaihtoehto?

Mainokset