Kirjan valmistumisen loppusuora on prosessi, joka pistää hermot äärimmilleen viritettyyn tilaan. Oletan, että urheilijalla keskittymisen, suorituksen ja hermojännityksen laukeamisen mekanismit menevät samoin. Jossakin vaiheessa huomaan aina, että hermoni ovat äärimmilleen viritetyssä herkkyystilassa, mikä aiheuttaa poissaolevuutta, takakireyttä (lähinnä siinä mielessä, ettei kerta kaikkiaan jaksa kiinnittää huomiota toisarvoisiin asioihin – ja sillä hetkellä lähes kaikki muuu paitsi kirja on toisarvoista).

Maanantaisoturit oli niin Kukalle kuin minulle kova puristus, ja toisistamme tietämättä kehitimme molemmat esimerkiksi Facebook-ahdistuksen samaan aikaan. Keskustelufoorumiahdistus on minulle vanhaa kauraa; jossakin vaiheessa hauskimmatkin muuttuvat sellaisiksi narsismin, heikon itsetunnon ja nokkimisjärjestyksen etsimisen lammikoiksi, joissa myrskyistä vesilaseissa syntyy elämää suurempi draama ja käytöstavat unohtuvat. Mutta Facebook-kuvion olin ajatellut hallitsevani. Kivaa leikkimistä, uusia ihmisiä, sopivasti sosiaalisuutta? Kunnes jossakin vaiheessa huomasin langenneeni omaan ansaani, hajottavani mieltäni joka suuntaan lukemalla kaiken maailman linkkejä ja antamalla vampyyrien imeä energiaa  minusta. Tätä ei pidä ymmärtää väärin, en ole osallistunut vampyyrien sotaleikkiin eivätkä fb-kaverini ole vampyyrejä. Mutta olin sallinut esimerkiksi ventovieraille yksityispostien lähettämisen ja sain vaatimuksia neuvojen jakamisesta minulle täysin tuntemattomilta ihmisiltä (luit aivan oikein: vaatimuksia, en pyyntöjä), kaiken maailman ryhmät pommittivat posteilla jne. Nämä tekniset kuviot olivat tietenkin helposti ratkaistavissa estämällä muiden kuin kavereitten postien tulemisen ja eroamalla enimmistä ryhmistä. Sen jälkeen poistin yli 100 lähinnä amerikkalaista fitness-randomia, joista en muista koskaan kuulleeni ainakaan mitään mainospostia mielekkäämpää (”Hi, Varpu, what’s your business?”). Ja kolme selvänäkijää, joukossa mm. yksi joka käytti titteliä ”intuitiivinen lääkäri” …

Sen jälkeen olikin se vaikein prosessi edessä: oman pään rauhoittaminen, hermoston suojaaminen ärsykkeiden tulvalta ja piintyneiden jo nettiaddiktiota muistuttavien tapojen purkaminen.

Vähemmän HUUTOA

Enemmän kuiskauksia.

 

Mainokset