Aamulehti kirjoittaa (alkuperäinen uutinen Aftonbladetista)

– Painoindeksi ei sano mitään yksilön terveydestä ja monissa tapauksissa, esimerkiksi joissakin sydänsairauksissa, on hyvä olla hieman ylipainoinen.

Painoindeksi lasketaan jakamalla kiloina ilmoitettu paino metreinä ilmoitetulla pituudella, joka on korotettu toiseen potenssiin. Esimerkiksi, jos henkilön pituus on 168 senttiä ja paino 65 kiloa, hänen painoindeksinsä lasketaan kaavalla 65:(1,68×1,68).

Kaavan kehitti belgialainen tiedemies Adolphe Quételet. Hän ei pyrkinyt määrittelemään ihmisen normaalipainoa, vaan tutki 1830-luvun keskimääräisen ihmiskehon mittoja.

Aftonbladetin mukaan indeksin ottivat uudelleen käyttöön yhdysvaltalaiset vakuutusyhtiöt 1950-luvulla.

Vuonna 1998 Yhdysvaltojen terveysviranomainen National Institutes of Health laski painoindeksin normaalipainon rajoja. Muutoksesta päättäneessä paneelissa oli mukana henkilöitä, joilla oli yhteyksiä muun muassa Painonvartijoihin ja laihdutuslääkettä myyviin yrityksiin.

Rajan muuttuessa 30 miljoonasta amerikkalaisesta tuli yhdessä yössä ylipainoisia.

Painoindeksi ei todellakaan ole hyvä mittari. Toki sillä voi suunnan nähdä ja paremman puutteessa käyttää, mutta se on kuten kaloriteoriakin: aivan liian simppeliksi vedetty kaava, johon todellisuus ei mahdu.

Uudemman tutkimustiedon mukaan parempi mittari saattaa olla vyötärö/pituus-suhde (Weight-to-Height Ratio WHtR). Sen saat jakamalla vyötärönympäryksesi (joka mitataan yksinkertaisesti kapeimmalta kohdalta) pituudellasi.

Ylipäätään minusta PAINOLUKEMAAN tuijottaminen on aika hedelmätöntä. Sen käyttöä voi perustella silloin, kun oikeasti tietää, missä kilolukemissa (nykyisellä liikunnanharrastuksella jne.) kehontunne ja oma kokonaisfiilis ovat parhaat (kuten minä tiedän).

Olennaisinta on kuitenkin etsiä ja löytää se olotila, jossa elämäntavat miellyttävät mieltä ja ruumista, ja jossa kehontunne on hyvä. On ihan sama painatko viisi kiloa ennemmän vai vähemmän, onko painoindeksisi 27 vai 23.

Kaikkein tärkeintä on, että itse viihdyt kropassasi ja tunnet olevasi iloinen, terve ja energinen.

Myös nämä bloggaukseni aiheesta saattavat kiinnostaa:

Ihannepainolaskuri

Läskikapina

Lievästi ylipainoiset elävät pidempään

Keskivartalolihavuus ja sydämen toiminta

BMI ei mittaa terveysriskiä

Paljonko ihminen saa painaa

Mainokset