Omega-6 rasvahapot tuntuvat olevan uusi ? vedenjakaja rasvakeskustelussa. Juuri kun “leirit” ovat hiukan lähentymässä toisiaan tyydyttyneen rasvan asemasta.Satuin surffailemaan Antti Heikkilän sivuille, joissa rypsiöljy haukutaan maan rakoon. Se sopii kuulemma vain traktorinöljyksi, sillä sen sisältämä linolihappo on myrkkyä. Myrkkyä sen vuoksi, että se muuttuu arakidonihapoksi elimistössä. Arakidonihappo on puolestaan tulehdusta edistävä rasvahappo, ja tulehdus nakertaa terveyttä monella tavalla kts. Pirjo Saarnian vieraskirjoitus tässä blogissa. Heikkilälle ei ollut ongelma itse arakidonihapon saanti, eikä hän maininnut, että arakidonihapon tosi pahis Heikkilän mukaan suurimpiin lähteisiin kuuluu myös kananmunat lihan ohella. Näitähän hän suitsuttaa käytettäväksi.Selasin viikonloppuna Hyvä Terveys -lehteä ja huomaisin siellä artikkelin Öljyt vaihtoon, jonka asiantuntijana oli toiminut kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab jutun oli toimittanut Riitta Eskola. Tästä artikkelista päällimmäiseksi jäi mieleeni se, miten linolihapon saantimme on riittävää, ja nimenomaan pitäisi metsästää omega-3 rasvahappoja alfalinoleenihappoa kasvikunnan tuotteista ja kalaöljyä. Ne ovat ongelmamme. Artikkelin mukaan rypsiöljy on kuitenkin öljyistä parhain arkikäyttöön. Ursula Schwab kertoo käyneensä läpi kaikki tämän vuosituhannen viimeisen 11 vuoden ajan ? rasvatutkimukset ja suosittelee siten rypsiöljyä arkeen.Every cloud has a silver lining?Jäin kuitenkin ihmettelemään Hyvä Terveys -lehden lausetta, “ei löydy yhtään tutkimusta, jossa kova rasva olisi ollut terveellisempää kuin pehmeä”. Tällaisten lauseiden ongelma on, että ne “kerjäävät” vasta-argumentteja. Mieli alkaa heti tehdä töitä sen eteen, että jos sittenkin löytyy… Ensimmäinen ajatus minullakin oli: onhan niitä, joskin aika vähän!

kauttaRypsisadon hedelmiä | PRONUTRITIONIST.