Onko väistämätöntä, että nainen muuttuu tultasyökseväksi lohikäärmeeksi lähestyessään viidenkymmenen ikää? Gynekologi ja tietokirjailija Maija Kajan sekä antropologi ja tietokirjailija Varpu Tavi vaihtavat ajatuksia. Molemmat ovat yli viisikymppisiä.

Maijan kokemuksen mukaan naiset eivät saa tarpeeksi suurta annostelua ja riittävän pitkään kestävää hormonikorvaushoitoa. Hänen näkemyksensä mukaan naisen estrogeenitasojen laskeminen on suurempi terveysriski kuin yhdistelmähormonikorvaushoito luonnollisella estrogeenilla ja synteettisellä keltarauhashormonilla. Maijan mukaan luonto on tarkoittanut meidät elämään vain 45 vuotta, siksi kärsimme kehon rappeutumisilmiöistä väistämättä. Maija myöntää, että hänellä ”savu nousee korvista aika ajoin”, ja hän itsekin käyttää hormonikorvaushoitoa.

Varpun ja hänen tuttavapiirinsä kokemuksen mukaan kun tietyn ikäinen nainen menee lääkäriin, hänelle tyrkätään automaattisesti hormonihoitolääkemääräys käteen – vaikka hän valittaisi polveaan. Varpun mukaan se, elämmekö aktiivisina ja terveinä satavuotiaiksi riippuu suureksi osaksi elämäntapavalinnoistamme. Varpu elää vaihdevuosien sydänaikaa, mutta ei ole muuttunut tultasyökseväksi lohikäärmeeksi, eikä käytä synteettistä hormonikorvaushoitoa, vaan hoitaa itseään vaihtoehtoisin keinoin.

kauttaTultasyöksevät lohikäärmeet, osa 1 | Varpu Tavi | Blogit | Iltalehti.fi.

Mainokset