Teimme lauantaina GULASSIA.

Perinteisesti Unkarissa gulassi valmistetaan pilkotusta naudanlihasta, se maustetaan sipulilla, paprikajauheella ja suolalla sekä lopuksi tarjoillaan perunoiden kera. Me teimme keittosovelluksen:

  • villisian luuttomia patalihoja (alkuperäisohjeessa nautaa, mutta meidän pakastimessa on vain riistaa)
  • pari luomuporkkanaa
  • pari salottisipulia
  • valkosipulin kynsiä
  • punainen paprika
  • oliiviöljyä
  • Spicy Herbamarea
  • Tabascoa
  • hapankermaa pari lusikallista
  • luomutomaattimehua

Pilkoimme lihapalat vielä pienemmiksi, semmoisiksi kolmen sentin suikaleiksi. Kuumensimme oliiviöljyn kasarissa ja heitimme lihapalat kuumaan öljyyn, niin että lihan pinta nopeasti sulkeutui. Sitten joukkoon myös pieniksi pilkotut kasvikset paprikaa lukuunottamatta. Kiehuvaa vettä sen verran, että sattumat juuri ja juuri peittyivät. Sitten jätimme ruuan hautumaan kannen alle miedossa lämmössä. Haudutimme tunnin. Haudutimme kaksi. Haudutimme vielä puoli tuntia. Sitten lisäsimme joukkoon paprikanpalat. Maustoimme tulisella herbamarella ja paprikajauheen puutteessa tabascolla. Lopuksi joukkoon hapankermaa tilkka. Koska halusimme gulassista keiton, lisäsimme siihen tomaattimehua. Ja sitten haudutusta vielä puoli tuntia.

Söimme gulassin ilman perunoita, leipiä tms. lisukkeita.  Ruuan kanssa olisi sopinut tumma olut oikein hyvin, mutta meillä on nyt tiukistelut meneillään, joten tyydyimme veteen. Rakkaudella ja ajan kanssa tehty ruoka maistuu hyvältä!

Löysin blogistani toisenkin gulassireseptin.

Sunnuntaina söimme pitkästä aikaa englantilaisen aamiaisen (pekonia, munia, paitettuja tomaatteja, kidenypapuja, paahtoleivän sijaan ruisleipää; leipäpalasen tärkkelys kului pyöräillessä). Niinpä emme illalla kaivanneet enää mitään tuhtia.

  • kuivattuja kantarelleja
  • herkkusieniä
  • pari salottispulia
  • oliiviöljyä
  • hapankermaa
  • kuivattua tilliä
  • Herbamarea
  • fetajuustoa tms.

Liotin kuivattuja kantarelleja puoli vuorokautta. Valutin sienet, mutta otin liemen talteen. Taas oliiviöljyä kasarin pohjalle ja sienet sinne. Pilkoin joukkoon herkkusieniä ja salottisipuleita ja freesasin nekin. Sitten lisäsin liotusliemen. Annoin taas keiton muhia pari tuntia ”hiljaisella tulella”.  Sitten lisäsin lauantailta jääneen hapankerman ja maustoin tillillä ja herbamarella. Keiton pinnalle laitoin kuutioitua fetajuustoa kun tuo glutamaattiherkku parmesaani oli päässyt huushollista loppumaan.