Kolme vuoropuhelua tämän hetken kuumista aiheista: pehmeät rasvat, rypsiöljy ja glutamaatti.Taiteilijan vapaudella olen keksinyt henkilöt. Ja blogistin egoismilla laittanut itseni edustamaan järjen ääntä. Uskokoon ken tahtoo!

VUOROPUHELU 1: PEHMEÄT RASVAT

ZOMBIET: ”Margariini on molekyylin päässä muovista!” [netissä leviävä urbaanilegenda]

YLPEYS JA ENNAKKOLUULO: “Ei löydy yhtään tutkimusta, jossa kova rasva olisi ollut terveellisempää kuin pehmeä”. [Hyvä Terveys]

JÄRKI JA TUNTEET: ”Tällaisten lauseiden ongelma on, että ne “kerjäävät” vasta-argumentteja. Mieli alkaa heti tehdä töitä sen eteen, että jos sittenkin löytyy… Ensimmäinen ajatus minullakin oli: onhan niitä, joskin aika vähän! — eräässä suorassa vertailevassa tutkimuksessa (RCT) omega-6 rasvahapot (pehmeä rasva) aiheuttivat enemmän sydäntapahtumia kuin melko runsaasti tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa sisältävä ruokavalio.” [pronutritionist.net/ Reijo Laatikainen]

VUOROPUHELU 2: RYPSIÖLJY

ZOMBIET: ”Rypsiöljy ei kelpaa kuin traktorinrasvaksi, koska se muuttuu arakidonihapoksi elimistössä!” [netissä leviävä puolitotuus]

YLPEYS JA ENNAKKOLUULO: ”Rypsiöljy on öljyistä parhain arkikäyttöön. Ursula Schwab kertoo käyneensä läpi kaikki tämän vuosituhannen rasvatutkimukset ja suosittelee siten rypsiöljyä arkeen.” [Hyvä Terveys]

JÄRKI JA TUNTEET: ”Satuin surffailemaan Antti Heikkilän sivuille, joilla rypsiöljy haukutaan maan rakoon. Se sopii kuulemma vain traktorinöljyksi, sillä sen sisältämä linolihappo on myrkkyä. Myrkkyä sen vuoksi, että se muuttuu arakidonihapoksi elimistössä. Arakidonihappo on puolestaan tulehdusta edistävä rasvahappo, ja tulehdus nakertaa terveyttä monella tavalla. Heikkilälle ei ollut ongelma itse arakidonihapon saanti [ruuasta], eikä hän maininnut, että arakidonihapon (tosi pahis Heikkilän mukaan) suurimpiin lähteisiin kuuluvat myös kananmunat lihan ohella. Näitähän hän suitsuttaa käytettäväksi.” [pronutritionist.net/Reijo Laatikainen]

”Omega 6-rasvahappojen liiallinen saanti suhteessa omega 3-rasvahappoihin on todellakin elimistön tulehdustilaa lisäävä tekijä, aivan samalla tavoin kuin liiallinen sokerin ja tärkkelyssokerin saanti. Rypsiöljy on siinä suhteessa huonompi vaihtoehto kuin oliiviöljy, mutta ei likikään niin huono vaihtoehto kuin vaikkapa auringonkukka-, soija- tai maissiöljy.” [Varpu Tavi]

VUOROPUHELU 3: GLUTAMAATTI

ZOMBIET: ”Glutamaatti aiheuttaa alzheimeria, koska se läpäisee veri-aivoesteen!” [netissä leviävä väite, jonka tämänhetkisen alzheimertiedon valossa kai luokitellaan osastoon urbaanilegendat]

YLPEYS JA ENNAKKOLUULO: ”Glutamaatti on täysin harmiton ja luonnollinen lisäaine, jonka tehtävä on toimia aromivahventeena.” [sepitteellinen anonyymi elintarviketehtailija]

JÄRKI: ”L-glutamaatti ei pysty läpäisemään veri-aivoestettä. Aivojen verisuonten seinämissä on kuitenkin ainakin yhdeksän erilaista aminohappojen siirtoon erikoistunutta kalvoproteiinijärjestelmää. Järjestelmien avulla elimistö säätää aivojen L-glutamaattitasoja, ja monet niistä voivat siirtää useita muitakin aminohappoja veri-aivoesteen yli. [wikipedia]

[Mielenkiintoinen havainto muuten: kun kirjoitin blogikirjoitustani Iltalehteen suomenkielellä ei ollut kuin tynkä aiheesta glutamaatti. Nyt suomalaiseen wikipediaan on ilmaantunut kovinkin asiantuntevalta vaikuttava kirjoitus aiheesta. Tiedemiehet siis seuraavat kansalaiskeskustelua?!]

JÄRKI JA TUNTEET: ”On olemassa joukko ihmisiä, jotka ovat herkistyneitä lisätylle glutamaatille/ runsaalle glutamaatille. Glutamaatin liikasaanti sotkee vähintäänkin elimistön nälänhallintaa – ja saattaa olla että sen yhteissaannilla vaikkapa aspartaamin ja/tai lukuisten muitten lisäaineitten kanssa on todella huonoja terveysvaikutuksia, joita ei vielä riittävästi ole tutkittu.” [Varpu Tavi]

Pride and Prejudice and Zombies