Jostakin kummallisesta sattumasta en ole koskaan aiemmin tutustunut Paula Heinosen kirjoihin tai ajatuksiin satunnaisia lehtijuttuja syvemmin. Nyt olen viikonlopun ajan lukenut kirjaa Vihdoinkin hyvä olo – suolisto kuntoon ruokavalion avulla (7. painos 2010) ja olen aivan ihastunut daamin ajatuksiin!

Kirjoittajana hän on hauska ja kansantajuinen. Hillittömän hupaisa on esimerkiksi kertomus pierun historiasta. Nauroin myös raikuvasti esimerkiksi lauseelle:”Nouse ylös sohvalta ja ulkoiluta suolistoasi raikkaassa ulkoilmassa päivittäin.” Mielikuva ulkoilutettavasta suolistosta on aika hulvaton.

Heinosen ruokavalio-ohjeet ovat hyvin samankaltaisia omieni kanssa: pois sokeri ja valkoiset vehnäjauhot, kasviksia ja hyviä rasvoja lautaselle (kalaa, avokadoa, pähkinöitä, oliiviöljyä), marjoja ja hedelmiä, mikäli et ole fruktoosiyliherkkä jne. Ja kuten minäkin Heinonen korostaa, että jokainen ihminen on yksilö, niinpä hänelle sopivin ruuokavaliokin on yksilöllinen. Toki kaikessa en ole täysin samaa mieltä, painottaisin itse enemmän viljattomuutta suolistovaivojen hoidossa. Havaintojeni mukaan hämmästyttävän monella vatsavaivat hellittävät kokonaan tai lähes viljattoman  ruokavalion myötä.

Kirjassa käydään läpi yleisimmät ruoansulatus- ja suolisto-ongelmat ja annetaan niihin ruokavalio- ja lisäravinneohjeet. Ilokseni löysin kirjasta ensimmäisen kerran tietoa suomeksi aiheesta vuotava suoli. Olen joskus muutama vuosi sitten törmännyt englanninkielisissä teksteissä ilmaisuun ”leaky gut” ja kiinnostuin aiheesta, mutta kun kyselin tutuilta suomalaisilta lääketieteen ammattilaisilta, kukaan ei ollut kuullutkaan tästä.

Kaikille suolisto-ongelmaisille kirja on ehdoton. Siis mars kirjastoon tai kirjakauppaan, jos podet hermostunutta suolta, ummetusta, ripuleita, jatkuvia turvotuksia jne.

Ainoa iso miinus tässä muuten erinomaisessa kirjassa on lähdeluettelon puute. Mielelläni olisin nähnyt, mistä lähteistä Heinonen on tietojaan poiminut.

Mainokset