”Nauti italialaisia herkkuja ja laihdu!” on Gino D’Acampon kirjan alaotsikko. Ja pakkohan kirjaan on tarttua, kun heti aluksi hyvännäköinen nuori mieskokki julistaa

”Omistan tämän kirjan kaikille kaloreita laskeville muodokkaille naisille. Muistakaa, ettei yksikään mies halua kaluta luita!”

D’Acampo on aiemmin julkaissut keittokirjat Fantastico! ja Buonissimo!. Nyt hän halusi laajentaa aluetta, ja tehdä herkullisen keittokirjan laihduttajille. Asiantuntijana kirjassa on käytetty ravitsemusterapeutti Juliette Kellowia.

Asiantuntijan osuus onkin kirjan heikointa antia. Kun Kellow jo aloituksessa siteeraa Keysin Seitsemän maan tutkimusta, joutuu lukijan usko auktoriteettiin koville. Myöskään terapeutin järkeily ei minua vakuuttanut: ”Koska italiaiset ovat hoikimpien eurooppalaisten joukossa, heidän ruokavalionsa täytyy toimia laihduttamisessa.” Loogisesti ajatellen heidän ruokavalionsa toimii normaalipainon ylläpitämisessä. Kellowin ohjeita suosittelen lukemaan valikoiden, kyllä siellä monia hyviäkin vinkkejäkin on joukossa, vaikka päälinja onkin perinteistä laihdutusohje-huttua, jolla ihmiset eivät tähänkään mennessä ole laihtuneet.

Kellowin lupaus on kuitenkin kohtuullinen: hän lupaa, että parin liikakilon pudottajat onnistuvat näillä ohjeilla. Se pikkulupaus taitaa vain hukkua kirjan komean alaotsikon alle.

Tämän kirjan ehdoton  vahvuus on terveen nautinnollinen suhtautuminen ruokaan. Ruoka on ilo, siitä saa ja siitä pitää nauttia. Kirjassa kehotetaan laittamaan ruoat alusta asti itse ja syömään hitaasti joka suupalasta nauttien. Nämä ovat päteviä laihdutusohjeinakin.

Tähän asenteeseen sopivat D’Acampon reseptit. Ne ovat herkullisen houkuttelevia, ja iso osa on myös hiilaritietoiseen ruokavalioon yhteensopivia. Tulen aivan varmasti kokeilemaan useampiakin kirjan ohjeista. Jokaisen ruokaohjeen yhteydessä on kerrottu annoksen ”kalorit”  (tark. kilokaloreita), rasvan kokonaismäärä, tyydyttyneen rasvan määrä sekä sokerin ja suolan määrät. (Näistähän voi myös valikoida ne muuttujat, joita haluaa seurata tarkemmin.)

Ja vaikka rutisinkin ravitsemusterapeutin osuudesta, kokonaisvaikutelmani kirjasta on hyvin positiivinen. Nykyihmisten asenne ruokaan on usein niin pahasti pielessä, kaikenlaisten kieltojen ja syyllisyydentunteiden sävyttämää, että on virkistävää lukea kirjaa, jossa välittyy ilo ja nautinto. Ja jota lukiessa vesi herahtaa kielelle monta kertaa.

Kirja Bookyssä

Mainokset