Vietimme pääsiäisen pyöräillen Rügenin saarella Pohjois-Saksassa. Saksassa oli kaikkien aikojen hellepääsiäinen, tuulisella Rügenilläkin lämpötila kohosi +17 °C:een.

22.4.2011 Schloß Spyker – Kap Arkona – Schloß Spyker 50,5 km

Tukikohtamme oli Schloß Spyker, keskiaikainen linna, josta on tehty hotelli (tyylillä, mitään pilaamatta!). Pääsiäinen ei ole huippusesonkia, joten linnayöpymisten hinta oli kuin vaikkapa kolmen tähden hotelli Helsingissä …

Pitkänäperjantaina pyöräilimme Kap Arkonaan. Reitti oli kovasti turistien kansoittama, matkan varrella oli esimerkiksi suosittu kalasatama, joka nykyisin on oikeammin vain turistirysä. Kap Arkonassa söimme loupälliseksi paistettuja silakoita. Ensin minua nauratti, kun ruokalistalla luki että kaksi paistettua silakkaa… Muistelin ravintola Salven silakka-annoksia. Mutta kun näin ne isot silakat, en naureskellut enää. Ne olivat muuten hyviä!

23.4.2011 Schloß Spyker (Bobbin) – Jasmund – Sassnitz – Prora- Schloß Spyker 67 km

Lauantaina olimme ulkona koko päivän, ja pyöräilimmekin siitä ajasta yli viisi tuntia. Reittimme kulki pitkin rantateitä Jasmundin kansallispuistoon. Matkan varrella oli luomutiloja ja kaikenlaista suoramyyntiä tiloilta, vahinko ettei meillä ollut vielä nälkä…

Jasmundissa saimme välillä olla pitkät ajat näkemättä ristinsielua.  Kuvassa esihistoriallinen kivihauta, jota käytimme levähdyspaikkana.

(Mihin kirkkoja tarvitsee, kun on tämmöisiäkin paikkoja?)

Poljimme Sassnitziin, ja siellä menimme satamaan. Kalaa syömään tietenkin! Tällä kertaa ostimme suoraan kalastajaveneestä savustettuja pikkukaloja (saks. Sprotte; suomeksi sanakirjan mukaan Kielin kilohaileja, enpä ole mokomaa tiennytkään :))  ja täytetyn silakkarullan. Savukalat eivät olleet minun makuuni. Ne maistuivat vain savulle. Silakkarulla oli hyvää.

Sassnitzistä suuntasimme kohti Proraa.  Prora sijaitsee kannaksella, ja siellä on pitkä kolossi, jonka alunperin on pystytetty natsiaikana työläisten virkistyspaikaksi teemalla ”Voimaa ilosta” (Kraft durch Freude).

Natsien jälkeen aluetta käytettiin mm. Puna-armeijan kaupunkisotaharjoituksiin.

Nykyisin aluetta kunnostetaan, ja osasta rakennuksista on tulossa nuorisohotelli.

24.4.2011 Schloß Spyker – Lietzow – Rappin – Trent – Wittower Fähre – Breege – Juliusruh – Schloß Spyker 66,5 km

Pääsiäissunnuntaina kiersimme Jasmundin lahdenpohjukan (Großer Jasmunder Bodden).

Rügenillä pyöräillessä on syytä kerrospukeutua tavallistakin tarkemmin. Kolme kerrosta osoittautui käyttökelpoiseksi minulle. Ukko nyt tarkeni lyhythihaisessa teepaidassa :D. Rügenin pyöräilyreitit on aika hyvin merkittyjä, paikoin oikein hyvin. Pyöräteitten kunto vaihteli laidasta laitaan, tosi hienosta asvaltoidusta mukulakivikatuihin (joilla mentiin ns. tyrät rytkyen), irtoilevilla sementtilaatoilla päällystetyistä teistä metsäisiin kärrypolkuihin, ja yhden pätkän pyöräilimme upottavassa hiekassa.

Spykerin järvellä asustelevat joutsenet viettivät aikaansa läheisellä perunapellolla. En ole koskaan aiemmin nähnyt näin paljon joutsenia kerralla. Enkä myöskään näin paljon kuolleita joutsenia. Pyörätien varrella näin ainakin kolme joutsenen luurankoa, muutamilla siipihöyhenillä koristeltuina. Alue on luonnonsuojelualuetta, joten luonnollinen kuolema niitä oli kohdannut. Mutta mitä ihmettä joutsenet tuolla perunapellolla tekivät?

Ja savupiipuissa sijaitsevia haikaranpesiä on tosiaankin olemassa!

Mainokset