Tein eilen illalla itselleni yrttiteetä unihäiriöitten hoitoon:

Nukkumatin yrttitee

  • hibiskuksen kukkia
  • mäkikuismaa
  • kärsimyskukkaa
  • kuivattua steviaa

Hibiskuksen kukat tarttuivat mukaani jonkun torin yrttimyyjältä. En ole kuullut, että niillä mitään erityistä terveysvaikutusta olisi, mutta ne tekevät teehen kivan maun ja värin.

Mäkikuisma on yrtti, jolla perinteisesti hoidetaan vaihdevuosi-ikäisten masennusta ja alakuloa. Esimerkiksi tohtori Diana Schwarzbein suosittelee sitä kirjoituksissaan (englanniksi  mäkikuisma on St.John’s Wort)

Kärsimyskukasta kertoo Toivo Rautavaara kirjassa Miten luonto parantaa että joitakin kärsimyskukkalajeja käytetään rauhoittavina unilääkkeinä, joilla ei ole sivuvaikutuksia. Alfred Vogelin kirjassa Luonto paras lääkitsijä kerrotaan tarkemmin, että rohdoksena käytetty laji on Passiflora Incarnata, joka sisältää vaikuttavina aineina alkaloideja, joita ei kuitenkaan vielä pystytä tarkasti tunnistamaan, sekä flavonoideja. Alkaloideilla on todettu olevan rauhoittavaa ja kouristuksia laukaisevaa vaikutusta ja flavonoidiglykosidit laskevat lievästi verenpainetta. Kansanlääkinnässä kärsimyskukka on ollut käytössä vuosisatoja. Unihäiriöiden hoidossa sitä on yhdistetty valeriaanan, humalayrtin ja mäkikuisman kanssa. Pussillinen kärsimyskukkaa tarttui mukaani meksikolaiskaupasta Floridassa.

Kuivattuja stevian lehtiä olen saanut äidiltäni, joka viljeli steviaa ikkunalaudallaan.

Koska teetä jäi kannuun, lisäsin aamulla siihen hibiskusta ja steviaa, jäähdytin ja laitoin jääpaloja. Näin sain hyvänmakuista jääteetä tuohon läppärin viereen hörpittäväksi. Kiva lasikin, vai mitä :D?

Mainokset