Laihdutuskuurit ovat hedelmätöntä puuhaa, sen tietävät kaikki jojo-laihduttajat. Kitukuurien sijaan on pyrittävä pysyvään syömisen hallintaan. Mikä tietysti aletaan jo aika yleisesti tietää, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa on kirjoittanut jojo-laihduttajille oppaan ”Keventäjä hallitsee syömistä”.

Siitäkin huolimatta, että termi ”keventäjä” herättää ainakin minun mielessäni mielikuvia kevythöttötuotteista, rasvafobiasta ja laihoista läskeistä, itse kirja on hyvin maanläheinen ja järkevä. Myös suhteessaan kevyttuotteisiin ja rasvaan.

Palssa käy läpi tavallisimmat liikasyömistä aiheuttavat tekijät, luolamiesteorian, all-you-can-eat-puffetit, lautaskoon, tapa- ja tunnesyömisen jne. Hän kirjoittaa lyhyesti myös ahmimishäiriöstä ja sen mahdollisista psykologisista syistä, mutta ei pureudu siihen aiheeseen sen syvemmin (eikä se tämän kirjaan teemaan olisi kuulunutkaan).

Palssan ateriointimalleissa annetaan sekä runsashiilihydraattiset (51 E%) että vähempihiilihydraattiset vaihtoehdot (27 E%). Hän edustaa ilmeisesti virallisen ravitsemusvalistuksen ja -terapian uudempaa aaltoa, jossa hiilihydraattien vähentäminen ja rasvan ja proteiinin lisääminen hyväksytään yhdeksi yksilölliseksi vaihtoehdoksi. Samaa linjaa edustanevat esimerkiksi Pirjo Saarnia ja Patrik Borg.

Kirjan lähestymistapa on arkinen ja käytännöllinen. Lukijalle annetaan työkaluja omaan syömisen hallintaan erilaisten esimerkkien ja muistiinpanolistojen avulla.

Erityisesti pidin Palssan kirjoituksista kehonkuvasta, oman kehon hyväksymisestä ja yksilöllisestä ihannepainosta. Olen juuri kirjoittanut samasta aiheesta Iltalehden blogissani, eikä sitä minusta voi koskaan kylliksi painottaa.

Yksi paha ja tahaton virhe kirjaan on pujahtanut: heti esipuheessa kysytään ”Miksi syömme, vaikka tiedämme, ettei se ole hyväksi terveydelle?” Sana ”liikaa” on varmastikin tipahtanut lauseesta.

 Anette Palssa: Keventäjä hallitsee syömistä (Tammi 2011)

***

Jälkikirjoitus kehonkuvasta

Käsiini eksyi jokin aika sitten Kunto Plus -lehden vanha numero, jossa naiset arvioivat omaa kuvaansa. Siinä Lene, Anne ja Mia katselivat kuvia itsestään. Yksi kuvista oli oikea, muut lihavammaksi käsiteltyjä. Jokainen näki itsensä viisi kiloa lihavampana kuin oikeasti oli. Eli jo pelkastään sillä konstilla laihdut viisi kiloa, että alat nähdä itsesi sellaisena kuin oikeasti olet! 

Mainokset