Iltalehden blogikirjoitukseeni tuli kiinnostava kommentti

Piet van Baalin johtama työryhmä tutki pari vuotta sitten elämäntapojen vaikutusta sairaanhoidon kuluihin ja totesi, että normaalipainoiset tupakoimattomat kuluttavat pitkän elämänsä aikana terveydenhuollon palveluita 280.000 euron edestä, ylipainoiset noin 250.000:lla ja tupakoitsijat 220.000:lla eurolla. Varhaisemmat kuolemat kompensoivat sairauksien hoidon ja vähän enemmänkin. Kun laskelmiin lisätään myös eläkemenot, tulevat terveellisesti elävät vieläkin selkeämmin lihavia ja tupakoitsijoita kalliimmiksi.

Moraalisesti lihavia on tuettava kaikin tavoin laihtumaan ja elämään terveellisemmin ja onnellisemmin. Epäterveellisten elämäntapojen kustannusten vetäminen lyömäaseeksi on kuitenkin asiatonta jo siksi, että jos ihminen ei muuta tapojaan oman terveytensä vuoksi, niin ei hän muuta niitä myöskään säästääkseen rahaa sairasvakuutukselle. Mutta kun näitä kustannuksia ei todellisuudessa edes aiheudu, on lihavien simputtaminen niihin vedoten täysin hävytöntä.

Tuktimus löytyy googlella hakemalla ”Piet van Baal: Lifetime costs of obesity”.

Väärään informaatioon kyllästynyt

Lifetime Medical Costs of Obesity: Prevention No Cure for Increasing Health Expenditure

Conclusions

Although effective obesity prevention leads to a decrease in costs of obesity-related diseases, this decrease is offset by cost increases due to diseases unrelated to obesity in life-years gained. Obesity prevention may be an important and cost-effective way of improving public health, but it is not a cure for increasing health expenditures.

Ainakin tämän tutkimuksen mukaan ylipainoisten sormellaosoittelu siitä, kuinka he tulevat kalliiksi yhteiskunnalle ja veronmaksajille, on siis täyttä potaskaa…

Mainokset