Tutkimusmatkailija Vilhjalmur Stefansson vietti pitkiä aikoja Alaskan eskimoitten parissa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Asuessaan eskimoperheessä Stefansson oppi syömään heidän perinteisiä ruokiaan: raakaa, puolijäistä kalaa aamupalaksi, raakaa kalaa lounaaksi, kuumaa keitettyä kalaa päivälliseksi, kylmää keitettyä kalaa iltapalaksi. Mädätetyn kalan makuun hän sen sijaan tottui vähän hitaammin…

Myöhemmin Stefansson vietti pitkiä aikoja tutkimusmatkoillaan pelkän hylkeenlihan varassa. Hän teki tarkkoja havaintoja omistaan ja kumppaneittensa reaktioista ruokaan: siitä, miten pelkistettyyn hylkeenliha- ja rasvaruokavalioon pikkuhiljaa tottui, sekä oireista joita miehet saivat, kun he pitkästä aikaa saivat ”sivistyneitä” ruokia syödäkseen (päänsärkyä, pahoinvointia ja niin edespäin). Eskimoitten ruokavalio koostui pääosin rasvaisesta lihasta ja rasvaisesta kalasta. He eivät syöneet kasviksia tai marjoja. Eivätkä sairastaneet.

Stefansson ja hänen kollegansa tohtori Karsten Anderson olivat vapaaehtoisina koekaniineina vuonna 1928 Bellevue-sairaalassa New Yorkissa järjestetyssä vuoden mittaisessa tutkimuksessa, jossa haluttiin selvittää eskimotyyppisen ruokavalion vaikutukset elimistössä. Tutkimuksen valvojina olivat tuon ajan johtavat lääketieteen asiantuntijat. Sillä haluttiin saada vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  1. Aiheuttaako kasvisten puuttuminen ruokavaliosta keripukkia?

  2. Aiheuttaako pelkästään lihasta koostuva ruokavalio muita puutostauteja?

  3. Aiheuttaako se kivennäisaineiden puutoksia, erityisesti kalsiumin?

  4. Vaikuttaako se haitallisesti sydämeen, verisuoniin tai munuaisiin?

  5. Lisääkö se haitallista bakteerikasvustoa suolistossa?

Vastaus kaikkiin kysymyksiin oli yksiselitteinen: ei. Pelkän lihan syöminen ei aiheuttanut puutostauteja, molemmat miehet pysyivät täysin terveinä, ja myös heidän aineenvaihduntansa toimi normaalisti.

Tutkimusmatkailija Stefanssonin kokemukset innoittivat lääketieteen tohtori Blake Donaldsonin 1960-luvulla kehittämään Eskimodieetin, jossa syödään pelkkää lihaa. Hän tutki Luonnonhistoriallisessa museossa muinaisten eskimoitten hautapaikoilta löytyneitä hampaistoja päätelläkseen näiden terveydentilan. Donaldson tuli vakuuttuneeksi, että hänen omillekin potilailleen sopisi eskimotyylinen liharuokavalio.

Donaldsonin pääperiaate oli, että painonpudotuksen onnistumisen edellytyksenä on tiukka pitäytyminen biologisiin lainalaisuuksiin. Hänen mukaansa on tiettävästi olemassa vain kaksi biologisesti täydellistä ruoka-ainetta: tuore, rasvapitoinen liha ja vesi. Donaldson väitti, että aminohappojen rooli on elintärkeä vaurioituneitten solujen korjaamisessa, ja tuore liha sisältää 10 välttämätöntä aminohappoa sekä useampia ei-välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömät aminohapot on saatava ruoasta, koska elimistö ei osaa rakentaa niitä. Ei-välttämättömiä aminohappoja elimistö pystyy rakentamaan toisista aminohapoista. Lihan ja rasvan määrien suhde tuli olla 3 annosta rasvatonta lihaa yhtä rasva-annosta kohden.

Donaldson kutsui ruokavaliotaan ”Ankaraksi lääkkeeksi”, koska hän oli hyvin tietoinen siitä, etteivät kaikki kestäisi niin rankkaa ruokavaliota.

Lähde: Salmenkaita-Tavi: Laihdu ilman nälkää

”Ankara lääke” tuli mieleeni, kun joudun olosuhteiden pakosta olemaan lihadieetillä muutaman päivän. Luottometsästäjämme soitti eilen, että taas olisi villisika saatavissa, emmekä ole ehtineet edellistä vielä kokonaan syödä. Siispä pakastimen tyhjennykseen! Riistatarjoukseen on syytä tarttua kun mahdollista, välillä on pitkiäkin aikoja, ettei riistaa ole tarjolla… Pakastin on jo pikasulatuksessa, onneksi se oli melko tyhjä. Olemme me aikamoisia siansyöjiä, reilut puoli vuotta ja edellisestä siasta oli alle viisi kiloa jäljellä.

Olisi tietysti mielenkiintoista kokeilla 100% villisika-dieetin toimivuutta, mutta pahaa pelkään, että jo huomenna alan yökkiä. Olen tyypiltäni keräilijä, en metsästäjä. Ja kaikille hurahtamisiin taipuvaisille varoituksen sana: on tasan kaksi eri asiaa syödä riistaa kuin tehokasvatettua lihaa. En suosittele yhdellekään sielulle enkä ihmissialle ankaran lääkkeen eli lihadieetin kokeilemista tehokasvatetulla lihalla.

Huomenna on edessä taas operaatio, jossa kerroin viimevuotisessa postauksessani

Sika! Villinä, kiitos!

Mainokset