Joskus vuoden 2002 lopulla kirjoitin artikkelin luomukonsteista ”rasvaimuun”. Juttu tuli mieleeni kun luin samasta aiheesta artikkelin Tieteen Kuvalehdestä.

Tieteen Kuvalehti kirjoittaa, että Kylmyys ja ohut ilma hoikistavat

Mahaan ja lantiolle kertyneistä läskeistä voi päästä eroon ilman hikiliikuntaa ja tiukkaa dieettiä, kun panee elimistönsä rasvakudosta poltta­vat solut töihin. Tämä lähinnä laihdutus­valmistemainosten katteet­tomalta lupaukselta vaikuttava väite ei ole kuitenkaan ihan perusteeton, sillä useiden ­tutkimusten mukaan tätä ihme­kudosta ei olekaan vain lapsilla ja nuorilla niin kuin tähän asti on oletettu.

Tutkijoiden kiinnostuksen kohteena on ollut niin sanottu ruskea rasva, jota esiintyy siis myös aikuisilla. Kyse on erikoisista rasvasoluista, joita on etenkin vastasyntyneillä runsaasti, jopa viisi prosent­tia ruumiinpainosta. Aktiivinen ruskea rasva kuluttaa paljon energiaa.

Heidelbergissä toimivassa Saksan syöväntutkimuslaitoksessa aineenvaihduntaa tutkiva Stephan Herzig pitää ruskean rasvan avaamia näkymiä mielenkiintoisina painonhallinnan kannalta. Hiirikokeissa ruskean rasvakudoksen avulla on onnistuttu vähentämään liikapainoa, mutta vielä ei tiedetä, ovatko tulokset sovellettavissa ihmiseen. Jos ne ovat, laihduttaminen voi merkitä tulevaisuudessa aivan muuta kuin nykyään.

Viileän ja kylmän ohella ruskeita rasvasoluja näyttää aktivoivan vähähappinen ilma. Münchenin yliopistosairaalan tutkijaryhmä vei 20 lihavaa miestä Saksan korkeimmalle vuorelle, Zugspitzelle. Vaikka he saivat syödä mielin määrin eivätkä he liikkuneet sen enempää kuin kotonakaan, koehenkilöt laihtuivat keskimäärin puolitoista kiloa viikossa. Näin suuri painon­pudotus vaatii yleensä suunnilleen 42 000 kilojoulen eli vähän yli 10 000 kilokalorin energiavajetta, joka on saavutettavissa esimerkiksi noin 30 tunnin kohtalaisesti rasittavalla kestävyysliikunnalla.

– Ohuessa ilmassa veren happipitoisuus pienenee, selittää tutkimusta johtanut sisätautilääkäri Florian Lippl.

Hapenpuutteen takia sydämen syke tihenee ja on pakko hengittää nopeampaan tahtiin. Lisäksi rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Rasvakudoksesta alkaa vapautua enemmän leptiiniä, joka on niin sanottu kylläisyyshormoni.

Saksalaiskokeessa saatiin pysyviä tuloksia. Yhdenkään siihen osallistuneen ihmisen paino ei ollut noussut kuukaudessa entiselleen – ilmeisesti siksi, että kaikki liikkuivat entistä enemmän. Korkean paikan leiri paransi siis kuntoa niin kuin kilpaurheilijoilla konsanaan.

Sen sijaan tuoreen tutkimuksen mukaan rasvaimussa poistettu rasva palaa takaisin vuoden sisällä. Se vain siirtyy eri paikkaan, eikä välttämättä hyvään suuntaan, reisistä poistettu rasva saattaa siirtyä vaikkapa pallean korkeudelle.

 — obesity researchers say they are not surprised that the women’s fat came back. The body, they say “defends” its fat. If you lose weight, even by dieting, it comes back. And, the study showed, if you suck out the fat with liposuction, even if it’s only a few pounds — it was about 5.8 pounds for subjects in the study — it still comes back.

“It’s another chapter in the ‘You can’t fool Mother Nature’ story,’ ” said Dr. Rudolph Leibel, an obesity researcher at Columbia University.

Tästähän Hesarikin kirjoitti jokin aika sitten. Jani Kaaron jutussa vain kerrottiin, että 30-50%:lla rasva palaa takaisin rintoihin, ja sehän nyt olisi huomattavasti kivempi juttu kuin että esim. reisiläski siirtyisi palleaan…

Mainokset