Patrik Borg luettelee blogikirjoituksessaan ravintokirjoja, jotka ovat vaikuttaneet häneen. Siitäpä sain kimmokkeen luetella omat kymmenen suosikkiani kärjestä. Borg lajittelee populaari- ja tietokirjat erikseen. Oma ravitsemusta ja terveyttä käsittelevien kirjojen luokittelusysteemini on sellainen, että afrikkalaisessa lattiakorissa ovat kaikki ne, joita parhaillaan luen tai joita tarvitsen taustamateriaaliksi kirjoitustyöhön. Kädenojennuksen päässä on hyllyllinen kirjoja, joita käytän käsikirjojen tapaan jatkuvina lähteinä. arkistokaapin päällä on hyllymetrillinen kirjoja, jotka ovat erityisen inspiroivia laajemmassa mielessä (esimerkkinä Hildegard Bingeniläisen ja Keltaisen keisarin oppeja käsittelevät kirjat ja vaikkapa Healing secrets of the native americans). Ja kaikki loput ravitsemus- ja terveyskirjat on survottu sinne, mihin ne ovat mahtuneet… Sisäinen kirjastotätini kärsii, mutta ei mahda mitään, tarvitsisimme isomman asunnon kaikille kirjoille.

Nämä eivät ole tärkeysjärjestyksessä:

1. Diana Schwarzbein: The Schwarzbein Principle II – a regeneration process to prevent and reverse accelerated aging

Tämän olen lukenut varmaankin kuusi kertaa. Ehdottomasti yksi parhaita hormoneja ja ruokavaliota käsittelevistä kirjoista. Lue esittely täältä.

2. Weston A. Price: Nutrition and Physical Degeneration

Vaikkeivat hammaslääkäri Pricen antropologiset johtopäätökset oikein vesitiiviitä ole, hänen yleiset havaintonsa länsimaisen ruokavalion rappeuttavista vaikutuksista ovat hätkähdyttäviä.

3. Udo Erasmus: Fats that heal – fats that kill 

Kirja, joka vaatii uusintalukemista. Erinomainen perusteos eri rasvoista ja niiden terveysvaikutuksista sekä myös ortomolekulaarisesta lääketieteestä.

4. Aki Loikkanen: H-Limit

Aki on omaperäinen ja nerokas ajattelija, joka on vaikuttanut suuresti ajatteluuni. Hän on mentoroinut minua satunnaisesti, ja minulla on vieläkin toteuttamatta lupaukseni hänelle perehtyä epigenetiikkaan… Kirjaesittely löytyy täältä.

5. Luise Light: What to Eat

Tämän pitäisi kuulua jokaikisen suomalaisen ravitsemuterapeutin pakollisiin luettaviin. Ensimmäistä  amerikkalaista  ruokapyramidia  laatineen ravitsemustutkijoitten ryhmää johtanut Light kertoo kirjassa, miten tutkijoitten näkökulma jyrättiin ja erilaiset etujärjestöt saivat tahtonsa läpi. Ruokapyramidi palasi lausuntokierrokselta kokonaan muuttuneena. Mm. leipää suositeltiin määrä, joka Lightin mukaan on sopiva aktiiviurheilijalle tai satamatyömiehelle. Light veti johtopäätökset ja erosi virastaan…

6. Walter Willett: Eat, Drink, and Be Healthy

Suomalaisen ravitsemusvalistuksen mielenkiintoinen ”salattu kansio” on Willettin ja kumppaneiden täydellinen ignoreeraaminen. Harvardin tutkijoiden ravitsemussuositukset, joissa ei oteta huomioon kansantaloudellisia näkökohtia, vaan ainoastaan kansanterveydelliset.

7. Michael Pollan: Oikean ruoan puolesta

Viehättävän yksinkertainen ja selväjärkinen kannanotto ravitsemukseen.  Lue lisää täältä.

8. Brian Wansink: Mindless eating

Wansinkin tutkimuskohteena on aihe, miksi me syömme enemmän kuin luulemme.

9. Gary Taubes: Good calories, bad calories

Tärkeä kirja, vaikka suhtaudunkin siihen hyvin kriittisesti. Kirjan analyysi rasvahypoteesista on erinomainen, mutta kriittisyys uinahtaa älyllisesti outoon Ruususen uneen siinä vaiheessa kun Taubes analysoi hiilihydraattihypoteesia.

10. Karl Weber: Food, Inc. – How Industrial Food is Making us Sicker, Fatter and Poorer – And What You Can Do About it

Odottaa lukemista. (Eating Animals -kirjaa luen parhaillaan ja vuoroaan odottaa myös The Vegetarian Myth…)

Mainokset