Kokonais- ja LDL-kolesterolin lukemat eivät kerro juuri mitään valtimotaudin ja sydänkohtauksen vaarasta. Sitä vastoin LDL-kolesterolin hapettunut ox-LDL ja sokeristunut AGE-LDL muoto voivat lisätä valtimotaudin riskiä ja pahentaa sen kulkua. Englantilaisen Warwickin ylipiston tutkijat ovat nyt löytäneet uuden ”ultrapahan” LDL-kolesterolin sokeristuneen muodon, metyyliglyoksaalia sisältävän MGmin-LDL:n, joka on hanakka takertumaan valtimon sisäseinämään ja on siksi erityisen haitallista ikääntyville tyypin 2 diabeetikoille. Kuten tiedetään diabeetikot ovat suurin sydänkohtausten riskiryhmä.Sokerimolekyylejä sisältävän MGmin-LDL:n ”äiti” on kokeellisen biologian apulaisprofessori Naila Rabbani. Löytö on erityisen tärkeä diabeetikoille, sillä MGmin-LDL on yleinen henkilöillä, joiden veren sokeripitoisuus on suurentunut.

Uusi ”ultrapaha” kolesteroli – Terveysuutiset – Tohtori Tolonen.

 

Scientists have discovered a new form of ‘ultra-bad’  cholesterol that increases the risk of heart disease. The fatty material is stickier than the common form of ‘bad’ cholesterol, making it more likely to attach to artery walls. The new type of cholesterol is most often found in elderly people and those with Type 2 diabetes – triggering thousands of deaths a year. The discovery has been made by researchers at the University of Warwick looking at different forms of harmful cholesterol, or low-density lipoprotein (LDL). The ultra-bad form, called MGmin-LDL, has sugary molecules that are smaller and denser than those of normal LDL.

The altered shape readily sticks to artery walls, providing a starting point for the build-up of dangerous fatty plaques. As the deposits grow, they narrow arteries and reduce blood flow. Eventually they can rupture, triggering a blood clot that causes a heart attack or stroke.

The researchers created human MGmin-LDL in the laboratory to investigate how it interacts with other molecules in the body. They added extra sugar groups to LDL to achieve the transformation into a stickier form of cholesterol.