Kuukauden TERVEYSTUTTI-palkinto menee

tälle uutiselle, joka saa kyseenalaisen kunnian edustaa tuikitavallista nykypäivän terveysjournalismin reittiä:

1. Ensin on TUTKIMUS, josta laaditaan lehdistötiedote. Tutkijoilla on luonnollisesti tarve saada julkisuutta työlleen (ja sitä kautta ehkä helpommin jatkorahoitusta?).

Yo-yo dieting vs. obesity? Dieters may be healthier, live longer, study finds

2. TIEDELEHDESSÄ julkaistu artikkeli edustaa vielä asiallista tiedottamista. Siinä esitetyt visiot hiirillä tehdyn tutkimuksen sovellusmahdollisuuksista ihmisiin ovat peräisin tutkijoilta itseltään. Tämän uutisen julkisti Science Daily. Linkkivinkistä kiitos menee Pöperöproffalle.

Yo-Yo Dieting Vs. Obesity? Dieters May Be Healthier, Live Longer, Mouse Study Suggests

3. PÄIVÄLEHDESSÄ ollaan jo railakkaampia. Yhä kerrotaan, että tutkimus on tehty hiirillä, mutta kuvitukseksi on laitettu jojoilevia supertähtiä ja otsikko on muutettu muotoon:

Yo-yo dieting could be GOOD for you after all: It’s better to pile the pounds back on than never lose them at all

4. Suomalaiseen  ILTALEHTEEN  juttu napataan Daily Mailista. Iltalehdessä uutinen lyhenee entisestään, mutta kuvaidea on sama.

Painon jojoilu ei olekaan epäterveellistä

5. Mitä seuraavaksi voisi aivan hyvin tapahtua? Esimerkiksi jokin terveyden seiskalehti uutisoisi:

Jojo-diettaaminen on terveellistä! Oprah ja Tuksukin jojoilevat!

6. Seuraavaksi kehitetäänkin jo uusi dieetti: Uusin laihdutusvillitys Hollywoodissa!

Yo-Yo With Oprah! (TM)

Analyysiä: Tässä tapauksessa uutinen kulki reittinsä vielä melko asiallisesti. Loppuun saakka mukana pysyi tieto, että kyse oli hiirillä tehdystä tutkimuksesta. Otsikon painotus muuttui, mutta ei vielä ääripäähänsä. Eikä siinäkään ole tietenkään mitään vikaa, että tiedeuutisia popularisoidaan – päinvastoin! Mutta siinä on vikaa, että tieteen popularisointi tehdään hirmuisella kiireellä ja täysin kritiikittä mutkat oikoen. Eikä nykyisin ilmeisesti ole enää olemassa tiedejournalismin ammattilaisia, vaan kuka tahansa kesätoimittjaharjoittelija kääntää artikkeleita ulkomaisista lehdistä (minkä seurauksena saamme lukea huvittavia uutisia esimerkiksi ”saksalaistutkijasta Robert Kochista [po. tutkimustuloksen julkisti Robert Koch Instituutti], joka kertoi saksalaislehdelle uudesta tutkimustuloksesta”… Kas kun ei kaverinsa Louis Pasteur ollut mukana.) Joskus kivikaudella toimittajat vielä tutkivat taustoja ja osasivat tehdä lähdekritiikkiä. Ja taisi heillä olla yleissivistystäkin… Kuukauden mediakriittinen Terveystutti menee siis tälle terveysuutisoinnin mallille, joka on yleistynyt maan tavaksi.

Mainokset