Tätä aikaa leimaa pakkomielteinen ulkonäkökeskeisyys. Puheet sisäisestä kauneudesta ovat juuttuneet paikallaan pyöriväksi sanahelinäksi, johon harva oikeasti uskoo. Itse olen tainnut koko elämäni ajan olla kauneuden toisinajattelija; näen harvoin kauniina samat ihmiset, joita hurmioituneesti ihaillaan (esimerkiksi Madonna ei minusta ole erityisen kaunis, sen sijaan Susan Sarandon on). Omaan ulkonäkööni olen aina suhtautunut huumorilla, en luullakseni täytä mitään kauneuden normaalikriteereitä, mutta se ei ole poistanut sitä, että minulle kauneus on tärkeä asia. Kodin kauneus, ruoan kaunis esillepano, värit… ja ihmisissä katson juuri sitä kauneutta, joka hehkuu sisältäpäin. Silloin harvoin, kun sellaiseen törmää.

Niinpä yllätyin positiivisesti kun luin Susan West Kurzin kirjan Herätä kauneutesi. Tartuin kirjaan, koska olin kiinnostunut Dr. Hauschkan filosofiasta ihonhoitotuotteiden taustalla. Odotin enemmän tuotemainontaa, mutta kirja olikin kokonaisvaltaisen kauneudenhoidon opas.

Westin (ja Hauschkan) lähestymistapa vastaa omaani: kaikki kauneudenhoito lähtee sisältäpäin. Itsensä rakastamisesta ja hyväksymisestä, levosta ja mietiskelystä, ravinnosta, yöunesta – ja eritoten yksilön oman erityislaadun kunnioittamisesta sekä sisäisen rytmin kuuntelemisesta. Ulkoiset hoidot tulevat vasta sen jälkeen.

”Ihossa – aivan kuten muissakin elimissä – on energiaa, joka vaikuttaa solutasolle saakka. Se tekee ihosta terveen ja kauniin. Tämä näkymätön elinvoima liittyy läheisesti sisäiseen kauneuteen. Jos vain annat itsellesi luvan, pystyt tuntemaan elämänvoiman koskettamalla kasvojasi. Käsiesi ja henkesi yhteys on niin voimakas, että unohdat pian kasvojen ihon ja luut. Kun yhteys sisäiseen elämääsi voimistuu, kauneutesi muuttuu näkyväksi – ensin itsellesi ja sitten kaikille, keiden kanssa haluat sen jakaa.

Yhteyttä omaan sisimpään voi voimistaa oleilemalla luonnossa, jonka elvyttävät rytmit rauhoittavat ja uudistavat. Luonto on jo itsessään kaunis katsella, mutta lisäksi siitä saa ravitsevaa voimaa, joka pystyy palauttamaan fyysisen ja emotionaalisen kauneuden.”

Kieltämättä kirjan lukeminen vaatii sisäisen skeptikon vaientamista. Aika ajoin new age -henkiset naistenlehtimäisyydet kirjan kielessä olivat huvittavia, mutta kun vaihtoi skeptikon off-raiteelle, kyllä kirjan ajatuksissa ideaa on.

”Kaunistumisessa on kyse pitkälti siitä, että rakastaa itseään aiempaa enemmän. Oman itsen rakastaminen on hyvin ravitsevaa ja elvyttää ja antaa tyydytystä, jollaiseen mikään muu rakkauden muoto ei pysty. Kun rakastamme itseämme, ihmeellinen kimara kemiallisia aineita ja tunteita järjestyvät uudelleen niin, että meistä tulee ruumiillisesti ja henkisesti tasapainoisia. Jos rakastamme itseämme joka päivä, kauneutemme alkaa kukoistaa hyvin nopeasti.”

”Usein kuulee puhuttavan mystisestä eheytymisestä, jolle terveys ja kauneus perustuvat. Mitä tuo eheys on ja miten sen voi saavuttaa? Yksinkertaisimmin kokonaiseksi tulemista voisi kuvata elämäntavaksi, joka sallii meidän rakastaa itseämme aina vain enemmän sellaisena kuin olemme.”

Istun tässä mökillä laiturilla kauneussessiota pitäen valmistautumassa seuraavan päivän lehtikuvauksiin (syyskuun Kotilääkäri-lehteen, tsekatkaa!). Päässäni on mustaan teehen sekoitettu luonnonhennaseos ja kasvoilla kirjan ohjeen mukainen mantelitahna-kauranaamio 😀

Kirjan jokaisessa luvussa annetaan välineitä sisäiseen eheytymiseen ja yksilöllisen kauneuden saavuttamiseen.  Paitsi Dr. Hauschkan tuotteitten esittelyä kirjassa on runsaasti kotitekoisten kauneudenhoitoaineitten ohjeita. Kirjan ruokavalio-ohjeista osa perustuu vanhentuneeseen tutkimustietoon, ne noudattavat keskieurooppalaista vegetaristien ja antroposofien linjaa.
Kaikille kaltaisilleni naisellisten hellimishömppähoitosessioiden ystäville kirja on herkku!

Susan West Kurz ja Tom Monte: Herätä kauneutesi – Hyvinvointia luonnosta Dr. Hauschkan tapaan (Gummerus 2011)