Gynekologi Anna Westerlund ja lääketieteen toimittaja Saana Saarinen ovat kirjoittaneet oppaan vaihdevuosi-ikäisille naisille. Kirjassa kerrotaan perusasiat vaihdevuosista, käsitellään hormonikorvauskorvaushoidon hyödyt ja riskit, mutta luodaan myös katsaus pehmeisiin vaihtoehtoihin vaihdevuosihoidoissa. Myös naisten omille kertomuksille on annettu tilaa.

Hivenen minua hymyilytti kirjan kovin tutunoloinen aloitus ”Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää”, täsmälleen samoin aloitin viitisen vuotta sitten Leena Hausbrandtin kanssa aiheesta kirjoittamani kirjan Nainen parasta vuosikertaa. Näin selviydyt vaihdevuosista -kirja päättyykin samoin, minä kirjoitin ”Kaikki on mielestä kiinni”, tässä kirjassa ”Kaikki on asenteesta kiinni”. Juuri noinhan asiat ovat.

Kirjan seksuaalisuutta käsittelevä luku on mielestäni hyvin onnistunut. Siinä mm. siteerataan Simone de Beauvoiria (Toinen sukupuoli):

”Vaihdevuosien vaivat jäävät pysyviksi, jollei nainen hyväksy vanhenemistaan. Jos hänellä ei ole käytössään muita keinoja kuin viehätysvoimansa, hän taistelee hellittämättä säilyttääkseen sen. Hän taistelee myös raivoisasti, jos hänen seksuaaliset halunsa ovat yhä vireät. Eikä se ole harvinaista. Metternichin ruhtinattarelta kysyttiin, missä iässä nainen vapautuu lihanhimon vaivoista. ’En tiedä’, ruhtinatar vastasi, ’minähän olen vasta 65-vuotias’.”

Tämäkään kirja ei kykene vastaamaan kysymykseen, miksi naisten paino nousee vaihdevuosi-iässä. Rehellisesti sanottuna en enää (asian kokeneena) usko siihen, etteivät hormonit vaikuttaisi asiassa. Aivan kuten gynekologini, tämäkin kirja suosittelee kiinnittämään hiukan huomiota siihen mitä syö sekä harrastamaan liikuntaa. No shit, Sherlock?

Kirjassa annetaan myös muistilista asioista, jotka kannattaa miettiä ennen gynekologille menoa:

Minun vaihdevuoteni

1. Kuukautiskierto: missä vaiheessa meneillään, säännöllisyys ym.

2. Suvun historia ja tausta: syöpäriski, sydän- ja verisuonitaudit, osteoporoosi?

3. Mitä tiedän vaihdevuosioireiden hoidosta, mitä ajattelen niistä?

4. Työtilanne, stressin määrä?

5. Elämäntilanne: perhe, parisuhde, seksuaalisuus, raskaudet?

6. Mitä vaihdevuosioireita on ollut, vaikeusasteikko 1-5?

7. Mitä hoitoa olen kokeillut niihin ja mikä on auttanut?

8. Minkä arvelen auttavan?

9. Mitä ajattelen eri hoidoista?

10. Mikä pelottaa?

11. Mitä haluaisin kysyä gynekologilta?

12. Miten suhtaudun hormonikorvaushoitoon?

Kokonaisuutena kirja on lämminhenkinen ja naisen omia kokemuksia arvostava. Ilahduttavaa on kiihkoton asenne hormonikorvaushoitoihin, kirja ei ole puolesta tai vastaan, esittelee vain faktat.

Anna Westerlund ja Saana Saarinen: Näin selviydyt vaihdevuosista (Duodecim 2011)

Samasta aiheesta aiempia blogikirjoituksiani:

Hormonijoogakokeilua

Tulta syöksevät lohikäärmeet 1

Tulta syöksevät lohikäärmeet 2

Mainokset