Elokuun puolessavälissä avattiin Mäntsälässä karppilääkäri  Aki Loikkasen talon pihalla olevassa entisessä navetassa uudet vastaanotto- ja mekostenontilat. Tai ainakin ne olivat viimeistelyä vaille valmiit, Akin ja hänen vaimonsa Outin yhteisurakkana kunnostamina.

Kaikille vieraille jaettiin teksti, jossa Aki kirjoittaa tutusta aiheestaan: terveydelliset VASTUUMME. Hänen mukaansa

”Vastuuni jaksamiselleni käsittää ne terveysperusteiset toimenpiteet ja valinnat, joista minun on kannettava vastuuta keholleni, jotta kehoni antaa vastalahjaksi jaksamiseni. – – Perustan muodostaa aivojen kudoshuolto (ruokavalioratkaisu, ravitsemuksen vastuut, haitta-aineiden poistaminen, kehon kannatus, liikunta, unen terveys ja valkoinen-aika-palautuminen).”

Älkää vain kysykö minulta mitä Aki tarkoittaa metafyysisellä ilmaisullaan valkoinen-aika-palautuminen. Sitten viime tapaamisemme pari vuotta sitten Aki on ilmeisesti ottanut askeleen kohti metafysiikkaa, aikaisemmin keskustelumme ovat kulkeneet aika lailla biologisia latuja.

Jutellessamme Aki kertoi, että hänen ErgoBody-kirjansa käsikirjoitus on nyt valmis. Sitä odotellessa…

Akin ja Outin klassikot:

JUUSTONÄKKÄRIT (H-limit ruokavalio, ohje Aki Loikkanen ja Outi Seppälä)

  • 1 dl vehnäleseitä
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä jauhettuina
  • 1 tl yrttisuolaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl kermaviiliä/jogurttia/piimää
  • 1 kananmuna
  • 2 dl emmental-juustoraastetta
  • 3/4 dl parmesan-juustoraastetta
  • 2 rkl lesitiinirakeita
  • 50 g voita

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää sitten kermaviili ja kananmuna. Vaivaa juustoraasteet ja lesitiinirakeet taikinaan. Lisää sulatettu voi ja sekoita se tasaisesti taikinaan. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä ainakin tunti. Pyöritä taikinasta pieniä pallosia, litistä ne pyöreän näkkileivän kokoisiksi. Paista ensin 200°C:ssa kauniin ruskeiksi ja kuivata sitten 50°C:ssa uunissa yön yli kuten korput.

(Halutessasi voit tietenkin syödä ne leipäsinä uunista ottamisen jälkeen, jos et halua näkkileipää).

LEIVOSET (H-limit ruokavalio, ohje Aki Loikkanen ja Outi Seppälä)

Leivospohja

  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 1/2 dl pähkinärouhetta
  • 1 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 3 rkl ksylitolia (apteekista)
  • 1/3 tl suolaa
  • 50 g kookosrasvaa

Täyte

  • 2 dl kermaa
  • 2 dl rahkaa
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 4 rkl ksylitolia
  • 5-7 g agar-agaria tai liivatetta
  • pinnalle korsiteeksi marjoja tai hedelmänpaloja

Sekoita ensin kuivat aineet huolella ja sekoita sitten joukkoon sulatettu kookosrasva. Lusikoi leivosvuokien pohjalle noin 1/2 cm leivospohjaa. Anna hetken jähmettyä jääkaapissa. Sekoita kerma, rahka, sitruunamehu ja ksylitoli hyvin. Kuumenna kattilassa pieni tilkka vettä ja vispaa agar-agar tai liivate veteen. Sekoita seos kermarahkaan. Levitä rahkatäytettä tasainen kerros leivospohjien päälle. Anna rahkatäytteen hyytyä hetki. Lisää koristeeksi marjoja tai hedelmälohkoja.

Myös nämä blogikirjoitukseni saattavat kiinnostaa:

Aki Loikkasen vastaanotto

H-limit ruokavalioratkaisu

Mekostenon