Tämän päivän hyväkarppikokeiluni on osa projektiani, jossa tutkin millä kaikilla konsteilla täysjyvästä saa paremmin sulavaa ja mahayhteensopivaa. En tee tutkimusta siksi, että pitäisi viljaa jotenkin välttämättönä osana ruokavaliota (kuitua saa kasviksista ja marjoista ihan tarpeeksi, kun niitä syö runsaasti), vaan siksi että yhdeksättä vuotta karpanneena en halua tylsistyä ruokavaliooni. Toisekseen en pidä olennaisena hiilarigrammojen tuijottamista, vaan hiilareitten laatua. En osta karppileipää, kuten en muitakaan korvikkeita, vaan JOS syön leipää, syön oikeaa. Tällä en tarkoita, että jotenkin paheksuisin niitä, jotka tekevän toisin, vaan ihan vaan sitä että jokainen tyylillään. Minulla ei ole keliakiaa, mutta olen ilmeisen viljaherkkä, joten oma mahani on loistava koekaniini.

PUOLUKKAJYVÄKKÄÄT SÄMPYLÄT

kaikkien vilja-ainesten määrät hatusta

  • rukiinjyviä
  • kauranjyviä
  • kokonaisia tattarisuurimoita
  • ruis- ja tattarijauhoa
  • kaurahiutaleita
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 4 rkl puolukkajauhetta (puolukkasurvos käy tietysti myös)
  • 1 tl luomumerisuolaa
  • 1 1/2 tl ksantaania
  • kuivahiivaa

Liotin rukiin- ja kauranjyviä noin 20 tuntia, tattarisuurimoita pari tuntia. Keitin jyvät täysin kypsäksi (lisäsin suolan loppuvaiheessa), mutta jätin ylijääneen keitinveden siivilöimättä. Sekoitin jauhot, hiutaleet, puolukkajauheen, ksantaanin (antaa sitkoa gluteenittomassa leivonnassa, joten järkeilin että miksipä ei puoligluteenittomassakin) ja kuivahiivan. Kaadoin keitetyt jyvät vesineen kuivaseoksen päälle. Sekoitin. Lisäsin öljyn ja sekoitin taas. Jos käytät puolukkasurvosta, siitäkin tulee kosteutta, mikä kannattaa ottaa huomioon suhteessa keitinveteen. Annoin taikinan ”nousta” puolisen tuntia liinan alla.

Pyörittelin pieniä sämpylöitä ja paistoin kiertoilmauunissa 200°C noin puoli tuntia, sitten pienensin lämpötilaa ja annoin niitten olla uunissa vielä kymmenisen minuuttia. Otin uunista ja söin ensimmäiset lämpimäiset luomuvoin kanssa. Törkeän hyviä. Näitä ei voi tehdä toiste ;)!

TESTIN TULOS: Jyvien kunnolla liottaminen ja gluteenittomien ainesosien lisääminen näyttäisi toimivan. Kaksi tuntia lämpimäisten syömisen jälkeen mahani ei ole ähkypingoittunut eikä oireile. Katsotaanpa iltaan asti…