Olen blogissani julkaissut jo useita kuvia tästä samasta maisemasta. Tämä näkyy mökin ikkunasta, kun istun tuvan pöydän ääressä öljylampun valossa. Jokaikisen kerran tätä katsellessani haaveilen, että saisin asua osan vuodesta täällä – ja kirjoittaa. Mökillemenorituaaleihini kuuluu bulgarialaisen puisen tuulikanteleen esillenostaminen ja ripustaminen aitan kuistille. Sen hiljainen kalkatus toimii jonkinlaisena meditaatiokellona mielessäni. Siirryn aina nopeasti valppaaseen ja rentoon, rauhoittuvaan mielentilaan…

Uusimmassa Joogalehdessä 3/2011 isäni Arvo Tavi kirjoittaa:

”…joogaharjoitus on paljon enemmän kuin joogaamatolla vietetyt hetket. Harjoitus tarkoittaa sitä, että elämässämme vallitsee pysyvä valppauden ja hyväksyvän tietoisuuden tila.”

”Arkipäivän tapahtumien keskellä olisi todella hyödyksi, jos osaisimme hetken kellua ja hiljentyä ennen kuin aloitamme uutta tehtävää. Tämä leppoistaisi elämäämme. Älä yritä ajatella mitään, ole vain rauhassa aloillasi ja anna ajatusten virrata vapaasti. Älä pyri suuntaamaan tietoisuuttasi mihinkään tiettyyn suuntaan. Aloita uusi toiminta uudistunein mielin niin, että menneisyyden tapahtumat eivät sotke enää ajatuksiasi uudessa tilanteessa. Vain tuore mieli pystyy luomaan uutta. Siksi pyri kohtaamaan uusi tehtävä aivan kuin se olisi sinulle ennen kokematon. Olisi hyvä, jos henkilökohtainen ajan kokemus ohjaisi meitä. Silloin meistä ei tulisi kellon orjia.”

”Zen-filosofiassa kykyä keskittyä täysin yhteen asiaan kerrallaan kutsutaan yksikärkiseksi kohdentamiseksi. Yksikärkinen mieli on läsnä oleva. Yksikärkinen zen-mieli oppii olemaan puuttumatta mielen terveeseen, luovaan, itseään organisoivaan toimintaan. Ihmismieli on itseorganisoituva järjestelmä. Tie kulkee konkreettisen kokemisen kautta. Se kulkee harjoituksen kautta.”

Isäni kerää buddhalaisia meditaatiokelloja, joita hän on hankkinut zen-luostareista ympäri Aasiaa. (Ne ovat vain etäisesti sukua new age -henkisille munakelloille, joita joku valopääjenkki kauppaa meditaatiokelloina :)).

Tätä on hienoa kuunnella kynttilänvalossa aamun hiljaisuudessa. Kun täysikuu herätti minut neljältä.

Mainokset